Vilket bidrag gör medlemmarna i RAI-föreningen för en sund och hållbar mobilitet och vad kan regeringen göra för att stödja dem i detta? Denna fråga var central under ett arbetsbesök av riksdagsledamoten Daniel Koerhuis. På VVD-festen är han ansvarig för underlaget Infrastructure and Water Management, som även omfattar mobilitet. Arbetsbesöket ägde rum hos Dusseldorp, en BMW-återförsäljare i Apeldoorn. Hållbarhet och elektrifiering spelar också en central roll hos BMW som varumärke och tillverkare.

Diskussionen fokuserade på bilrörlighet och den roll som framför allt skatt spelar i övergången till nollutsläppskörning. Den här veckan är det trots allt budgetdagen, en tid då viktiga beslut fattas om bilskatter varje år. "Att hålla mobiliteten överkomlig är särskilt viktigt för VVD i dessa tider", säger Koerhuis.

En relevant aspekt är att regeringens politik är teknikneutral. Regeringen sätter upp mål (vad), sedan kan industrin uppnå dessa mål på bästa sätt (hur). På bordet låg den större roll som laddhybridfordon, men även väteelektrisk framdrivning och förnybara bränslen kan spela i övergångsfasen till nollutsläppsmobilitet. BMW fortsätter att utveckla vätgasteknik och även om majoriteten av de BMW-modeller som säljs i Nederländerna är helt elektriska modeller, fortsätter laddhybriden att spela en viktig roll. Vikten av att behålla BPM-undantaget på lastbilar; och varför en CO2-komponent kan vara bra när man betalar efter användning diskuterades.

Läs också  Vi väljer oftare cyklar i det högre prissegmentet.

En uppskattad del var rundturen i verkstads- och återförsäljarområdet, under vilken Koerhuis introducerades till praxis att sälja, underhålla och reparera elfordon. Arbetsbesöket är en del av en pågående dialog som RAI-föreningen inleder med medlemmar, politiker och tjänstemän om vägen till sund och hållbar mobilitet. RAI Association.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post