Priserna på många nödvändiga förnödenheter skjuter i höjden som ett resultat av inflationen och energikrisen. Det blir allt svårare för många på grund av de kraftigt stigande priserna. Reseföreningen Rover och OV-NL, branschorganisationen för alla kollektivtrafikföretag i vårt land, slår larm och har bett regeringen att avskaffa momsen på biljetter till kollektivtrafiken. Nu är det fortfarande nio procent moms på en biljett till kollektivtrafiken, enligt dem ska det vara noll procent. Genom att avskaffa momsen förblir kollektivtrafiken attraktiv i svåra tider som nu. Naturligtvis ska vi inte heller glömma att kollektivtrafiken är ren och hållbar och ger ett viktigt bidrag till att minska kväveutsläppen.

”Vi ber regeringen att hålla kollektivtrafiken överkomlig och attraktiv för medborgarna. Att sänka momssatsen på kollektivtrafikbiljetter från 9 % till 0 % är en enkel men effektiv åtgärd som håller kollektivtrafiken inom räckhåll för resenären. European är inte längre ett hinder för detta tack vare ändringen av EU-direktivet i slutet av 2021”.

OV-NL och Rover.

Andra länder i Europa har sedan en tid tillbaka kompenserat resenärer med rabatter på kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken i Luxemburg har varit gratis sedan 2020. Tyskland kom i juni, juli och augusti med en biljett på 9 euro för en månads obegränsad resa. Delstaten Berlin kommer att lansera en biljett på 29 euro från oktober, vilket gör att resenärer kan resa inom stadens gränser för cirka en euro per dag. I Spanien kan resenärer nyligen använda tåget gratis eller med 50 procent rabatt för lokala resor och för intercity-linjer. Ordningen är preliminärt giltig till slutet av detta år. Det återstår att se om kollektivtrafiken i Nederländerna kommer att göras ännu mer attraktiv i dessa dyra tider. Idag är det Prinsjesdag och vi får höra vad som händer i miljoner noten stat.

Läs också  Alla ska kunna åka kollektivt
Utskriftsvänlig, PDF och e-post