"Rörligheten till överkomliga priser är under ökande press". Det säger RAI Associations ordförande Steven van Eijck som svar på budgetdagens dokument för 2023. Konsumenterna drabbas inte bara hårt av de kraftigt höjda priserna, även företagare får det allt svårare. Till många företagares frustration kommer kostnaderna att stiga ytterligare de kommande åren, bland annat på grund av att skattefriheten avskaffas på en ny konventionell lastbil. RAI Associations ordförande Steven van Eijck uppmanar kabinettet att hålla hållbar mobilitet överkomlig för alla. Detta kan göras genom att erbjuda mer utrymme, förutom elektriskt, för prisvärda alternativa, effektiva transportmedel och drivmedel. Bra för plånboken och bra för miljön.

Rörlighet kopplar ihop och håller samhället i rörelse. Mobilitet blir dock oöverkomligt för en ökande grupp av resenärer och företagare, vilket ökar fattigdomen i mobilitet. De kraftigt stigande energikostnaderna, den höga inflationen och regeringens ensidiga fokus på elektrifiering av mobilitet gör att företagare och resenärer belastas av snabbt stigande kostnader och begränsas i sin rörelsefrihet.

”Det enda sättet att hålla sig till klimatmålen och hålla mobilitet överkomlig de kommande åren är genom en teknikneutral mobilitetspolitik. Satsa på flera tekniker, såsom vätgas, (plug-in) hybrid och alternativa hållbara bränslen. Uppmuntra även användning av cyklar och skotrar för korta till medellånga avstånd. Detta ökar valfriheten, tillåter fler konsumenter och företag att spara COշ omedelbart och minskar kostnaderna.”

RAI Associations ordförande Steven van Eijck.

Skatteincitament

Läs också  50 miljoner euro för att förbättra cyklistsäkerheten

Mobilitetsbranschen är angelägen om att nå klimatmålen för 2030 och 2050. För många företagare och resenärer är dock nollutsläpp ännu inte ett alternativ de kommande åren. Van Eijck: "Det finns gott om hållbara och mer överkomliga alternativ tillgängliga för dem, men dessa är inte en integrerad del av regeringens politik." Till exempel planerar regeringen att avskaffa det befintliga undantaget från inköpsskatten (bpm) på konventionella lastbilar från och med 2025 för att stimulera köp av elektriska lastbilar. För många företagare är detta dock ännu inte ett alternativ, vilket innebär att de snart kommer att förlora i snitt 11.000 XNUMX euro mer för sin skåpbil.

Vägtransporterna måste också snabbt elektrifiera de kommande åren på grund av införandet av "nollutsläppsstadslogistikzoner", samtidigt som den nödvändiga laddinfrastrukturen och tillräcklig nätkapacitet fortfarande saknas. "Detta gör en lönsam implementering omöjlig för många." Ekonomiska laddhybridlastbilar har visat sig vara effektiva, men får endast användas fram till 2030.

Sänkning av punktskatt

RAI Association stöder beslutet att förlänga den nuvarande tillfälliga sänkningen av punktskatten för diesel och bensin till mitten av 2023. Van Eijck: ”Säker dessutom till en permanent sänkning av punktskatten på renare förnybara bränslen, såsom syntetisk bensin. Detta minskar kostnaderna för dessa bränslen, stimulerar användningen och sparar mer COշ.”

Mer uppmärksamhet för tvåhjulingar

RAI-föreningen vill också att användningen av elskotrar och cyklar ska öka på korta till medellånga avstånd. Till exempel måste det befintliga leasingsystemet för cyklar förenklas och ytterligare breddas med elskotrar för att uppmuntra fler att använda dessa rena och billigare transportmedel. Det gäller även användningen av (elektriska) motorcyklar, som tack vare sin storlek och manövrerbarhet är idealiska för pendling i och runt staden. Genom att sänka körkortskraven för motorcyklar, som i andra länder i Europa, sänker man tröskeln för att sätta sig på en motorcykel. Detta minskar trafikstockningarna och minskar utsläppen Royal RAI Association.

Läs också  Avskaffa BPM-undantaget för lätta nyttofordon
Utskriftsvänlig, PDF och e-post