Tunneln drivs av ett företag, men provinsen är ensam aktieägare.

Förslaget från SGP, ChristenUnie, CDA, SP och BBB om att göra Westerscheldetunneln avgiftsfri för personbilar och motorcyklar från 2015 har stötts av alla riksdagsledamöter. Vägtullen i Westerscheldetunneln har varit ett öga i flera år. Politikerna tycker inte att det är rätt att själarna måste betala en rejäl summa för varje åktur genom tunneln.

Westerscheldetunneln ger en smidig förbindelse mellan Zeeuws-Vlaanderen och Zuid-Beveland. En snabb och säker tur genom tunneln tar dig till andra sidan Westerschelde på nolltid. Människor i Zeeland reagerar entusiastiskt, även om kostnaderna fortfarande måste förhandlas. Westerscheldetunneln köptes av provinsen Zeeland från Het Rijk 2008. 

färja

Vid sekelskiftet stod Zeeland inför ett val: bygga en avgiftstunnel eller betala för en färja i timmar i sträck. Det var en situation jämförbar med byggandet av Zeelandbron. Även där satt en tullvakt på bron en stund. Avgiften är nödvändig för att betala för tunneln. Bygget kostade 750 miljoner euro och förvaltning och underhåll kostar också mycket pengar. En stor del av de pengarna återvinns med vägtullen. Så fort tunneln skulle betalas av var tanken att stoppa vägtullsuttaget. Tills dess håller de priserna så låga som möjligt.

Tunneln drivs av ett företag, men provinsen är ensam aktieägare. På NV Westerscheldetunnel arbetar cirka 80 personer, varav 53 har fast anställning. Majoriteten är tullindrivare (de anställda i kassan). Du kan också tänka på operatörer (som övervakar tunneln 24/7), tunnelvakter (som hjälper dig vid haveri), underhållsexperter, men också en verksamhetsledningsavdelning bestående av IT, ekonomi och HR samt en kommunikationsavdelning .

Relaterade artiklar:
Västra Scheldtunnelen
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post