BLÅ

Amsterdam på väg till en utsläppsfri taxistad 2025!

År 2025 kommer alla taxibilar inom Amsterdams ringväg att köras på el, vätgas eller solenergi. Denna ambition har slagits fast i nya avtal mellan kommunen och taxinäringen. Åtgärden bidrar till bättre luftkvalitet och mindre trafikbuller i Amsterdam. Nästan hela taxibranschen håller med om detta. 

Förra veckan undertecknade Amsterdams kommun och företrädarna för taxibranschen ett nytt avtal för utsläppsfria taxitransporter 2025 inom ringvägen A10. Att göra taxitransporter mer hållbara bidrar till bättre luftkvalitet i Amsterdam, minskning av CO2-utsläpp och minskning av trafikbuller. 

"Ren luft är av stor betydelse för hälsan för alla Amsterdambor och våra besökare. Vi är medvetna om att denna förändring kräver mycket av taxichaufförer, branschorganisationer, taxibolag och plattformar. Så det gläder mig att taxibranschen har sagt att den vill bidra till våra ambitioner.”

En ren taxi är en taxi som går 100 procent utsläppsfritt, och därför inte har några utsläpp vid avgaserna. Dessa är vätgasdrivna taxibilar eller eldrivna taxibilar. De senaste åren har en stor del av taxibilarna redan gått över till eldrift. Amsterdam var 2016 den första kommunen i Nederländerna som meddelade att man tillsammans med den lokala taxibranschen strävar efter en utsläppsfri zon för taxibilar till 2025. Med det nya Amsterdamavtalet ansluter sig ännu fler parter till detta, t.ex. som Uber och sektororganisationen KNV (Royal Dutch Transport). , som representerar de egenföretagare taxichaufförerna.

kritik

Sektorn har också kritiserat de avtal som gjorts med taxiorganisationer och plattformar. "De äger inga bilar och behöver inte göra den här typen av stora investeringar. Det finns inget svar till förare som indikerar att efter 2 år av låsningar och inflation att denna idé inte är genomförbar.” Den mest uppmärksammade kritiken mot sociala medier riktas mot branschorganisationen KNV. "Visste aldrig att KNV representerar oberoende taxichaufförers intressen, om så är fallet har de presterat extremt dåligt de senaste åren.” 

bidrag

Läs också  Polisen letar efter taxichaufför som räddade liv

Som företagare kan du ansöka om bidrag för köp av ny eller begagnad utsläppsfri taxi. Bidraget som finns för andra kommersiella fordon har beviljats ​​i sin helhet och därför kan du för närvarande inte ansöka om bidrag för detta. Du kan bara få bidrag om du ännu inte har köpt taxin. Kommunen ger en bidrag till köpet av nollutsläpptaxifordon för att göra bytet enklare.

Relaterade artiklar:
Taxi i Amsterdam
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post