På grund av den exceptionellt höga inflationen och dess konsekvenser för den disponibla inkomsten har regeringen beslutat att höja minimilönen i ett svep.

Regeringen vill göra arbetet mer givande och inför en ytterligare höjning av minimilönen för första gången sedan den infördes 1969. Som ett resultat kommer minimilönen att öka med 1 % den 2023 januari 10,15, tvärtemot den tidigare avsikten. Ministerrådet har gått med på detta på förslag från minister Van Gennip för sociala frågor och sysselsättning.

På grund av den särskilda höjningen av den lagstadgade minimilönen (WML) med 8,05 % kommer minimilönen (tillsammans med den ordinarie halvårsindexeringen, baserad på avtalslöneökningen) att vara 1 € brutto per timme från och med den 2023 januari 12,40 för en 36-åring timmars arbetsvecka. Det är en total ökning med 10,15 %. Tidigare i år hade regeringen redan beslutat att höja alla förmåner kopplade till minimilönen, såsom AOW, socialbidrag och Wajonglagen. Därmed får minimilönehöjningen också positiva konsekvenser för bidragstagares och AOW-pensionärers inkomster.

På grund av den exceptionellt höga inflationen och dess konsekvenser för holländarnas disponibla inkomst beslutade regeringen på budgetdagen att höja minimilönen på en gång. Detta är nödvändigt för att erbjuda personer med lägre och medelinkomsttagare perspektiv och för att göra dem mer motståndskraftiga mot (eventuella) ekonomiska motgångar. Regeringen räknar med att det blir en spridningseffekt så att även anställda med en inkomst strax över minimilönen kommer att gynnas av detta.

På grund av de särskilda omständigheterna kan justering av minimilönen ordnas genom en allmän förvaltningsförordning (AMvB) i stället för en lagändring. En fullmäktigeordning kan förverkligas snabbare och innebär också att alla förmåner kopplade till minimilönen, såsom socialbidrag och Wajong, ökar automatiskt.

Lagstadgad lägsta timlön

Minimilönen är för närvarande fastställd på månadsbasis. Därför har en anställd som arbetar 40 timmar i veckan en lägre lägsta timlön än den som arbetar 36 timmar i veckan. För att ändra på detta har PvdA och GroenLinks tidigare lagt fram en privat medlemsproposition för en lagstadgad minimilön för timme. Detta förslag anammades av regeringen i koalitionsavtalet och antogs nyligen i representanthuset. Som ett resultat kommer det att finnas en lagstadgad minimilön från den 1 januari 2024. Det innebär att minimurlönen är densamma från och med då, oavsett arbetsveckans längd.

Relaterade artiklar:
Minimilönen är för närvarande fastställd på månadsbasis.
App Stores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post