Som taxikund är du idag en förhandlare på en fri marknad.

Man fortsätter att vara försiktig med taxibolagens priser. Inspektören undersökte fastställandet av taxorna och fann att en resa från Drongen till Antwerpen är nästan dubbelt så dyr som en resa från Antwerpen till Drongen. Detta kräver mer förklaring för konsumenten, särskilt när priset för utresan är 220 euro och returen endast är 95 euro. Frimarknadsprincipen säkerställer att du som kund ibland betalar mer än tidigare.  

Pierre Steenberghens ordförande i Riksgruppen för Taxiföretag vet att detta främst är ett resultat av liberaliseringar inom taxisektorn och inspektör Sven Pichal i morgonprogrammet på Radio 2 sa i ett uttalande att detta är resultatet av taxibolag som nu tillämpar sina egna priser.. Så det är en fråga om utbud och efterfrågan.

"Om priserna inte anges i fordonet ska taxibolaget meddela priset i förväg via app eller sms"

Pierre Steenberghen - Nationell gruppering för taxiföretag

Ungefär hälften av taxibolagen har redan gått över till de nya reglerna. När ett taxibolag väl kommit in i det nya systemet är det fritt fram att själva bestämma taxorna. Kunden måste dock informeras innan resan. Förr var det tydligt: ​​oavsett om du ringde taxibolag A eller B i en stad så betalade du lika mycket för en resa. Men sedan taxireformen 2020 finns det inga fler säkerheter.

Den främsta orsaken till de divergerande biljettpriserna ligger i taxireformen 2020.”Lagstiftningen föreskriver att gataxi inte längre ska använda fasta taxor”, säger Steenberghen. "Från och med nu kan varje taxi sätta sitt eget pris, enligt den fria marknadens principer. Eftersom prisavtal inte är tillåtna får du skillnader."

övergångsfas

Alla gamla tillstånd kommer att ha löpt ut senast i slutet av 2024. Förare som kör enligt de nya reglerna övervakas noga av regeringen. Flanderns regering, till exempel, vet via Chiron-systemet var och taxin är när som helst, om en kund är ombord och hur mycket han betalar. "Systemet är ännu vitare än det vita kassaregistret”, säger Steenberghen. Som taxikund är du idag en förhandlare på en fri marknad.

Relaterade artiklar:
Som taxikund är du idag en förhandlare på en fri marknad.
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post