Antalet elbilar på vägarna växer snabbt. Detta framgår av siffrorna från BOVAG, RAI Association och datacenter RDC. Den 1 september registrerades mer än 300.000 2,5 elektriska personbilar (EV) i Nederländerna för första gången. Jämfört med för mer än 1 år sedan har antalet elbilar nästan tredubblats. Den 2020 januari 108.000 fanns det mindre än XNUMX XNUMX. 

Den 1 september 2022 uppgick den holländska fordonsflottan till nästan 9,2 miljoner personbilar, varav 79 procent hade en bensinmotor, eller 7,2 miljoner bilar. Tidigare i år sjönk antalet dieslar under 1 miljon för första gången sedan början av detta århundrade; den 1 september var det knappt 950.000 10 och över 303.348 procents andel. Det totala antalet elektriska personbilar var 1 2020 i början av denna månad, jämfört med mindre än 108.000 600.000 den 2,5 januari XNUMX. Dessutom finns det nu nästan XNUMX XNUMX bilar med så kallad hybriddrift – med eller utan plugg – och det är nästan dubbelt så många som för mer än XNUMX år sedan. 

Fler och fler märken och modeller

Fler och fler nya märken och elektriska modeller kommer in på den europeiska marknaden. Det märks även i fordonsflottans sammansättning och resultatet av storskaliga satsningar på nollutsläppspersonbilar. Denna utveckling är permanent, så att utbudet av modeller fortsätter att växa. Det är goda nyheter för föraren.

För närvarande är cirka 20 procent av alla elbilar i Nederländerna Tesla. 61.635 1 exemplar den 12,5 september. En av åtta (9 procent) är en Volkswagen, drygt 8 procent är en Hyundai och knappt 6 procent är Kia. Audi fullbordar topp fem med nästan 3 procents marknadsandel. Tesla Model 14 är den populäraste med en andel på 6 procent av alla elbilar, följt av Kia Niro med mer än 5,5 procent och Hyundai Kona med 3 procent. Volkswagen ID.5,3 står för 4,3 procent av marknadsandelen och XNUMX procent är en Renault Zoe.

Läs också  Avskaffa BPM-undantaget för lätta nyttofordon

Riktad elbilspolicy behövs efter 2025

Tillväxten av antalet elbilar i Nederländerna de senaste åren har till stor del berott på incitamentspolitiken. Dessa förmåner fasas ut varje år och efter 2025 finns det för närvarande ingen policy för elbilar alls. Som ett resultat planar tillväxten av elbilar ut enligt förväntningarna. Samtidigt har regeringen ambitionen att 2030 procent av nyförsäljningen ska vara elektrisk år 100. För att hålla ett öga på klimatmålen för mobilitetssektorn och för att arbeta på ett sunt begagnat utbud av elbilar för holländarna kommer det även efter 2025 att behövas en riktad elbilspolitik för både företags- och privatmarknaden. Beslut om detta väntas under våren 2023. Tillsammans med ANWB, Stichting Natuur & Milieu och VNA har BOVAG och RAI Association tagit fram en bilskatteplan som tar klimatmålen inom räckhåll, både genomförbara och överkomliga. Denna finns på futureautobelastingen.nlsa BOVAG.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post