DVDP bredd=

Nu när kolkraftverken får driva mer kommer regeringen med andra åtgärder för att kompensera för de extra utsläppen av CO2. Men de planerna finns inte ännu, sa minister Rob Jetten (klimat och energi) under en särskild presskonferens om tryggad gasförsörjning.

Ministerns rådgivare börjar jobba. Man överväger den obligatoriska övergången från gas till el inom olika sektorer och skyldigheten för företag att endast köpa och leasa elbilar. Transportsektorn står redan inför uppgiften att göra övergången till nollutsläpp stadsdistribution i ett stort antal städer från 2025, med en övergångsperiod som skjuts upp ytterligare 5 år.

Politiker bör nu våga ta en bredare syn och anamma och uppmuntra betydande CO2-besparingar som kan uppnås på kort sikt. För tillfället verkar politiken bara fokusera på nollutsläpp. Denna lösningsriktning har flera nackdelar. Förutom försörjningsproblemen med el – tänk på nätkapacitet och laddinfrastruktur, allmänt erkända som de största flaskhalsarna i omställningen – kommer el inte att bidra till CO2-minskning på kort sikt om elen inte görs grön. Denna effekt kommer säkerligen att förvärras på kort sikt om uppväxling av koleldade kraftverk används för att generera el åt företag i de sektorer som kommer att bli skyldiga och redan måste gå över till el. Detta leder inte till en nedsättning som kan användas som ersättning. Det är bara att växla. De ambitiösa klimatmålen kommer inte att synas snabbare.

Läs också  Framväxten av elbilar och andra hållbara bilar

Även inom vägtransporter ägnas mest uppmärksamhet åt nollutsläppslastbilar med alternativ framdrivning för att uppnå CO2-målen. På grund av de osäkra förutsättningarna är det inte säkert att fler än 2029 ​​11.000 eller fler nollutsläppslastbilar kommer att vara på väg i slutet av XNUMX. För att komma framåt samtidigt som elen blir grönare och laddinfrastrukturen fortfarande är i uppbyggnadsfasen kan direkta bidrag till/accelerera hållbarhet redan nås med ett seriöst engagemang för bättre utnyttjande, mer ekonomisk körning på diesel och lågutsläppsbränslen.

Denna kniv skär åt båda hållen, både i utsläpp och i kostnader. Eftersom bränslebesparingar är möjliga med den befintliga flottan är effekten av varje procent på de totala utsläppen stor. Denna bränslebesparing sätter därför klimatmålen i fokus snabbare. Och är en bra väg till så småningom nettonoll.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post