Att välja cykel och kollektivtrafik sparar inte bara flamländarna ekonomiskt, utan erbjuder också andra fördelar.

Två tredjedelar av flamländarna kör mindre bil till följd av stigande bränslepriser och energikrisen. Som ett alternativ väljer Flemings mer för cykeln (56%) och mer för andra transportmedel som kollektivtrafik (20%). 24 % av flamländarna reser mindre. Det framgår av en stor medborgarundersökning som Fietsberaad Vlaanderen genomförde i somras bland en representativ panel på över 3.000 XNUMX flamlänningar.

"Dessa siffror gör det tydligt att stigande bränsle- och energipriser avgör flamlingens rörlighetsbeteende. Vid sådana tillfällen är cykeln ett billigt och logiskt alternativ, men även kollektivtrafiken kan spela en nyckelroll i detta. Samtidigt måste vi som regering vara vaksamma på att transportfattigdomen inte växer under denna krisperiod, säger den flamländska ministern för rörlighet och offentliga arbeten. Lydia Peters.

”Vi håller fingret på pulsen med Fietsberaad Vlaanderen vartannat år med en medborgarundersökning. Den här gången ville vi kartlägga energikrisens inverkan på flamländarnas rörlighetsbeteende, och det beteendet håller på att förändras tydligt, säger minister Peeters.

25 % av flamländarna kör ”säkert mindre” med bil, ytterligare 42 % kör ”ganska mindre”. Av dessa två grupper tillsammans uppger 56 % att de byter ut sin bil mot en cykel oftare, 24 % gör färre resor och 20 % byter till andra färdmedel, till exempel kollektivtrafik.

”Att välja cykel och kollektivtrafik sparar inte bara flamlänningarna ekonomiskt utan ger också andra fördelar. Tänk bara på klimatet”, förklarar den flamländska ministern Peeters.

Kvalitetscykelinfrastruktur viktigare än någonsin

Med dessa siffror blir det allt tydligare att en säker cykelinfrastruktur kommer att vara välbehövlig. Flandern är redan fullt engagerad i cykling och kommer att fortsätta att göra det.

Under denna mandatperiod kommer vi att investera mer än 1 miljard euro i cykelinfrastruktur, och det börjar omvandlas till synliga förbättringar på området. Folk kommer att välja cykeln och stanna på den cykeln om det kan göras på ett säkert och bekvämt sätt." Kollektivtrafiken kan också erbjuda ett hållbart alternativ för minister Peeters. "Momentum finns för att byta till övertygande hållbara alternativ."

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post