Hur praktiskt är detta om du ibland åker kollektivt.

Det började som ett försök, men på allt fler ställen i Nederländerna kan du checka in och ut på kollektivtrafiken med ditt kontaktlösa betalkort, mobiltelefon eller kreditkort istället för med ditt OV-chipkort. Detta betalningssystem kallas OVpay. Du kan redan använda detta i bussarna Arriva och Hermes i Brabant och i stadsbussarna i Lelystad och Arriva-tågen i Friesland och Groningen.

Du kan också checka in och ut på Connexxions bussar med kontaktlöst betalkort, mobiltelefon eller kreditkort i Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Haarlem-IJmond, Haaglanden (inklusive Delft), Voorne-Putten & Rozenburg, Amstelland- Meerlanden, Haarlem-IJmond, Groningen-Drenthe och North Holland North.

Du kan också checka in och ut på Qbuzz-bussarna i Groningen och Drenthe med ditt kontaktlösa betalkort, kreditkort eller mobiltelefon. Resenärer i Twente kan använda denna enkla betalningsmetod i alla större regionala bussar i Twents (en del av Keolis). 

Hur praktiskt är detta om du ibland åker kollektivt. Inget mer krångel med att köpa en e-biljett eller ladda ett OV-chipkort. Du håller ditt kontaktlösa betalkort, mobiltelefon eller kreditkort mot gaten eller kortläsaren vid ombordstigning och du hör ett pip så fort du har checkat in. När du kommer ut, upprepa samma åtgärd och så fort du hör ett pip är du utcheckad.

Betalningen sker automatiskt, du ser det debiterade beloppet med beskrivningen NLOV i din betalningsöversikt nästa dag. Priset för att resa med ditt betalkort, mobiltelefon eller kreditkort är detsamma som att resa med ditt OV-chipkort utan rabatt eller abonnemang. Resenärer med ett abonnemang eller studenter måste vänta lite längre innan de kan använda denna bekvämlighet. OVbetala är ett initiativ från alla kollektivtrafikföretag i Nederländerna: Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET och Transdev.

Läs också  Provinsen Utrecht letar efter nya transportörer

Bild ovan: Dutchmen Photography/ Shutterstock.com.

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post