DVDP bredd=

Systemet är avsett för anställda, tidigare anställda, pensionärer, tillfälligt anställda och praktikanter som är eller var anställda inom flygplans-, motor- eller komponentunderhåll på KLM Engineering & Maintenance, Transavia, Regional Jet Center och dess föregångare Martinair och som arbetar eller har arbetat med krom-6.

KLM-koncernen meddelar att ett kollektivt arrangemang har utarbetats för personer som har ett tillstånd som kan orsakas av krom-6 vid arbete med denna typ av metall. Upplägget består av olika komponenter, inkluderar en ekonomisk ersättning och följer en tidigare genomförd exponeringsstudie.

KLM Group anser att anställdas hälsa och säkerhet är av stor vikt och beklagar djupt att ett antal (tidigare) anställda kan ha en ökad risk för hälsoproblem till följd av att arbeta med krom-6. Detta system är avsett som en ersättning för eventuell skada. KLM-gruppen förstår att (tidigare) anställda har varit i ovisshet om detta och vill ge vägledning med den tidigare forskningen och detta arrangemang.

Systemet är avsett för anställda, tidigare anställda, pensionärer, tillfälligt anställda och praktikanter som är eller var anställda inom flygplans-, motor- eller komponentunderhåll på KLM Engineering & Maintenance, Transavia, Regional Jet Center och dess föregångare Martinair och som arbetar eller har arbetat med krom-6. Närstående och/eller arvingar kan också kvalificera sig.

Vid fastställandet av förmånen beaktas individuella aspekter, såsom anställningshistorik och graden av exponering för krom-6, med hjälp av en exponeringsmatris (en så kallad Job Exposure Matrix). Denna översikt visar graden av möjlig exponering för krom-6 per enhet/verksamhetsenhet, per funktion och per år.  

Läs också  KLM Group beställer nya fraktflygplan
(Texten fortsätter under bilden)

Schemat består av en materiell del; ett fast ekonomiskt bidrag, och en immateriell del som beror på den personliga situationen, det diagnostiserade tillståndet samt graden och varaktigheten av exponeringen för krom-6. Betalningsbelopp är därför inte generiska.  

Systemet är jämförbart med de avtal som gjorts av regeringen (som arbetsgivare) för försvarsanställda och är också i linje med nederländsk rättspraxis på detta område.

”Det är viktigt att den exponeringsstudie som KLM-koncernen har beställt ger mer klarhet om vad arbetet med krom-6 innebär eller har betytt för anställda och tidigare anställda. KLM-koncernen anser att det är viktigt att vara en arbetsgivare som sätter hälsa och säkerhet i främsta rummet och som skulle ha velat ha sett bättre framgångar med att skydda anställda tidigare. Detta system är avsett som en kompensation för eventuell skada som lidit."

Tidigare slutsatser från exponeringsstudien

Tillkännagivandet av förordningen följer den tidigare exponeringsstudien, vars resultat publicerades i mars i år. KLM-koncernen lät denna undersökning beställas efter att det stod klart att det under de senaste decennierna utförts arbete inom flygplans-, motor- och komponentunderhållsavdelningar, vilket kan ha resulterat i exponering för krom-6. Denna forskning har validerats av en extern oberoende expertkommitté.

Exponeringsstudien visade att det i de flesta fall utfördes arbete inom lagstadgade gränsvärden, men att exponeringen i ett antal funktioner kan ha varit högre än då lagstadgad gränsvärde under vissa perioder.

Läs också  KLM Group beställer nya fraktflygplan

Informationsträffar

KLM-gruppen förstår att det finns frågor om systemet. Därför anordnas informationstillfällen för anställda och tidigare anställda. Tidigare anställda kan anmäla sig till informationstillfällena den 10 november genom att skicka ett e-postmeddelande till chromium-6 informationspunkten: CR6informatie@klm.com med angivande av "Registrera informationstillfället 10 november".

Ansök om förmåner

Från och med den 21 november kan (tidigare) anställda ansöka om systemet på chrome-6 webbplats. KLM-koncernen uppmanar tidigare anställda som tidigare arbetat på företaget med krom-6 att anmäla (via informationspunkten), om de inte redan har gjort det, så att de kan få information om när de kan ansöka om ordningen . Detta gäller även pensionärer, vikarier, praktikanter och efterlevande till anställda som har arbetat med krom-6 inom KLM-koncernen på koncernenheterna KLM Engineering & Maintenance (E&M), Transavia och Regional Jet Center (RJC) och dess föregångare Martinair , enligt KLM. .

Mittfoto: KLM bildbank.

 

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post