DVDP bredd=

Denna pittoreska plats, som besöks av många cyklister och vandrare, har förvandlats till en turistattraktion längs den "vita" byn Lissewege.

Renoveringen av Boudewijnkanalens vänstra strand mellan anslutningsbryggan och Herdersbrug har slutförts. Den sista biten i detta fleråriga projekt är den tidigare överlåtelsen i Lissewege. Denna pittoreska plats, som besöks av många cyklister och vandrare, har förvandlats till en turistattraktion längs den "vita" byn Lissewege.

Överfarten i Lissewege var en färja som förband Boudewijnkanalens två stränder från 1899 till 1986. Den tidigare överföringsplatsen har gjorts om till en turistplattform som kan fungera som viloplats för cyklister eller vandrare. En liten ramp (en slipbana) fanns också för små båtar att ta sig in på banken. På nedervåningen har dragbanan längs Boudewijnkanalen ingått i cykelnätet. Den gamla korsningen är därför en välkänd plats för cyklister och vandrare.

Blandning av gammalt och nytt material

Övergångsställets ställning, som drabbats av betongröta, togs bort och ersattes av en rastplattform. En fin blandning av gamla och nya material valdes. En del av den gamla blekningen bevarades, några blåstensblock återanvändes och slippan byggdes i kullersten. De typiska stängningsstolparna i gjutjärn restaurerades också. För att ordentligt skydda överföringsplatsen mot vattnets krafter placerades spont. Dessutom finns det inga fler sluttande banker. Slutligen, på flera ställen i närheten av de tidigare transferstegen, installerades stegar längs stranden så att människor säkert kan avlägsnas från vattnet vid behov.

(Texten fortsätter under bilden)
Den "vita" byn Lissewege.

Om arbetet

Avdelningen för sjötillträde vid avdelningen för rörlighet och offentliga arbeten ansvarar för att hantera bankväggarna längs Boudewijnkanalen och har strukturellt förbättrat Boudewijnkanalens vänstra strand under de senaste åren. Rent konkret installerades en spontvägg från Connecting Dock till Herdersbrug, som täcker en sträcka på cirka 4,5 kilometer. Som ett resultat kan vågorna inte längre orsaka erosion på stränderna. Faran för att bankarna så småningom skulle slå igenom och cykelbanan och det nedre inlandet skulle skadas är nu över.

Detta arbete, som startade 2013, genomfördes i fyra etapper och kostade totalt 15,5 miljoner euro. MOW-avdelningen finansierade och övervakade arbetet. Renoveringen av överlåtelsen utfördes av entreprenören Herbosch-Kiere. Staden Brygge äger marken vid överlåtelsen.

Om Baudouinkanalen

Boudewijnkanalen grävdes mellan 1896 och 1905 och kallades då Brygge-Zeebrugge-kanalen. Denna kanal förbinder i en rak linje den inre hamnen norr om centrum av Brygge med den yttre hamnen i Zeebrugge. I Brygge är kanalen ansluten till kanalen Gent/Brugge-Oostende via Ringvaart. 1953 döptes den 12 kilometer långa kanalen om till Boudewijn-kanalen, med anledning av kung Baudouins besök, enligt Mobilitets- och offentliga avdelningar.

Mittfoto: Werner Lerooy/ Shutterstock.com

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post