DVDP bredd=

Vård- och taxitvistnämnden kommer att finnas kvar.

Från och med den 1 januari 2023 upphör Nationella Taxitrafikklagomålsjouren. Det rapporterar TX-Keur, tillsammans med Royal Dutch Transport (KNV). Klagomålsdisken var alltid ett extra skyddsnät för resenärer som inte längre kunde kontakta transportören, där klagomålet i första hand hör hemma.

På den tiden inrättades National Taxi Transport Complaints Hotline på begäran av representanthuset för att stödja Passenger Transport Act 2000. Inledningsvis var den inrymd hos dåvarande transport- och vatteninspektionen. Verksamheten togs senare över av branschorganisationen KNV och reseorganisationen Rover och sköts sedan 2019 av stiftelsen TX-Keur.

tvister

Enligt webbplats av riksregeringen kan klagomål på en taxi lämnas till taxichauffören, taxiföretaget eller Nationella Taxitrafikklagomålsjouren. Om resenären inte är nöjd med handläggningen av sitt klagomål kan han kontakta en tvistnämnd. Detta kan göras per brev eller telefon till taxibolaget eller online eller per telefon på Nationell reklamationsjour Taxitransport. Detta sista alternativ kommer att upphöra permanent från och med det nya året, vilket kommer att göra det mycket svårare för konsumenter att få gehör.

neutral

Resenärorganisationen ROVER företräder alla resenärers intressen inom kollektivtrafiken, men KNV Zorgvervoer en Taxi-företagarföreningen företräder de anslutna taxibolagens intressen och inte resenärernas. Det är inte varje konsument som kan eller vill kontakta taxiföretaget direkt vid klagomål och Klagomålstelefonen löser inte själva klagomålet utan försöker medla mellan kunden och transportören så att de kan komma fram till en ömsesidig lösning. 

Läs också  DigiD alldeles för dyrt för att använda fordonsdator taxialternativ

Det blir därför svårare för resenärer att lämna in ett klagomål genom ett neutralt agerande organ. Vård- och taxitvistnämnden kommer att finnas kvar.

Relaterade artiklar:
taxistation vid Eindhovens centralstation - foto: Pitane Blue
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post