Pitane bild

Den röda tråden i denna operation var en gemensam startplats vid Bryssels södra station.

Mer än 150 poliser sattes in från rättsväsendet i Bryssel för att samla ihop ett nätverk av människosmugglare. Taxichaufförer från hela landet rekryterades för att ta flyktingarna till upphämtningsställen. Att kartlägga nätverket av albanska brottslingar var ingen lätt uppgift för utredarna. 

Även taxiförares bilar beslagtogs vid husrannsakan. Inhyrda taxichaufförer, mestadels av afrikanskt ursprung, tvekade inte att be kunden om extra pengar för illegal transport. Människohandel och smuggling är ett gissel som oroar många internationella organisationer. Polisen anställer detektiver speciellt utbildade för människohandel. De letar efter platser där människohandel kan äga rum. 

tråd

Den röda tråden i denna operation var en gemensam startplats vid Bryssels södra station. Därifrån transporterades de till alla platser i inlandet, men även till Tyskland, Frankrike eller Nederländerna, innan de samlades in i lastbilar längs motorvägarna på parkeringsplatserna. Människohandel innefattar att rekrytera, transportera eller ta in och inhysa människor med tvång. Dessa var ofta lastbilschaufförer av östeuropeisk härkomst som med tanke på de låga lönerna skulle vilja tjäna lite extra pengar.

(Texten fortsätter under bilden)
Bryssels centralstation

Ändå spårade utredarna av den federala rättspolisen i Bryssel upp de illegala folksmugglarna. För hur de än försökte tillämpa olika arbetsmetoder hade alla transporter av illegala invandrare en gemensam poäng: de började alla i eller runt stationen i Bryssel södra. Här och där spelade tekniken även folksmugglarna ett spratt. Till exempel om ett möte mellan taxi och lastbil gick fel eftersom lastbilschauffören blev varnad av sin chef att gå innan taxin hade kommit till mötet

Läs också  Taxichaufförer hamnar på topp med ett mångmiljonkrav mot Uber

människohandel

Enligt den senare internationell rapport från UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) har problemet med människohandel ökat sedan coronakrisen. Den växande social ojämlikhet ökar den ekonomiska sårbarheten samtidigt som krig skapar nya flyktingströmmar.

På belgisk nivå samordnar Interdepartmental Coordination Cell kampen mot människosmuggling och handel. Under 2022 ägnades också uppmärksamhet åt skyddet av ukrainska (ensamkommande minderåriga) flyktingar. I samråd gör olika aktörer insatser för att informera flyktingar om deras rättigheter, biståndsgivning och risken för människosmuggling och handel.

År 2021 identifierade polisen i Belgien 312 fall av människohandel. De första fynden görs ofta av första linjens polistjänster, men säkerligen också av partners som inspektionstjänster och sjukhus. När det finns indikationer på att det rör sig om grovt och organiserat utnyttjande inleds en utredning inom den federala rättspolisen. År 2021 investerades cirka 95.000 2022 arbetstimmar i utredningar av människohandel av federala utredare. Att ta itu med människohandel, organiserad brottslighet och brott mot fysisk och psykisk integritet ingår också som viktiga säkerhetsteman i den nationella säkerhetsplanen 2025-XNUMX.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post