DVDP bredd=

FNV: Arbetsgivare vägrar en bra CAO. Strejker fortsätter!

Arbetsgivarna gav facken fram till kl. 29 tisdagen den 12.00 november på sig att svara. KNV antog att facken skulle presentera det slutgiltiga erbjudandet för sina anhängare. Ändå behöver inte fackförbundet FNV så mycket tid för att avslå det slutgiltiga erbjudandet.

För FNVs del har den kollektiva förhandlingen om ett nytt kollektivavtal för vårdtransporter och taxi, som återupptogs i måndags efter en riksstrejk i fredags, misslyckats. Medlemmar av FNV i sektorn har därefter beslutat att fortsätta strejken. Onsdagen den 30 november är det 24-timmarsstrejk.

Meindert Gorter, direktör FNV Zorgtransport och taxi: ”I den här sektorn, med många utsatta passagerare, väljer vi att utlysa strejken i god tid. Då har alla tillräckligt med tid att förbereda sig för det. Chaufförerna vill helst inte strejka, att de gör det säger något om nödvändigheten.'

På onsdag blir det i alla fall strejk hos de tre största taxibolagen Connexxion, Munckhof och Noot och diverse andra företag från hela landet ansluter sig till dem. Gorter: 'Vi hoppas att arbetsgivarna tar tillfället i akt att komma med en förbättring av fortsatt utbetalning vid sjukdom och med bättre koll på löneberäkningen innan onsdag.'

Faktum är att det nya erbjudandet bara blev sämre. Medan kraven på förarna är ganska normala.

(Texten fortsätter under bilden)
Taxi papper

Arbetsgivarna bjöd in facken på fredagen för att diskutera det nya kollektivavtalet igen. "Vi gick in i det med hopp. Gårdagen var dock en stor besvikelse. Faktum är att det nya erbjudandet bara blev sämre. Medan kraven på förarna är ganska normala. De vill ha en lön som de kan betala mat och räkningar med, kontrollerbara scheman och arbetstider och de vill ha 100 % betalt om de är sjuka och inga fler karensdagar, säger Gorter.

Läs också  Massstöd till åtgärder inom kollektivtrafiken

Enligt FNV erbjuder arbetsgivarna små förbättringar på ett antal punkter. Men på andra punkter kommer de till och med med försämringar. Nedan följer en översikt över vad som just nu ligger på bordet. FNV indikerar att det inte är för inte som de förhandlade i sex månader och stannade för en dag. Det som finns här är absolut inte tillräckligt. Nu är det dags att gå vidare och öka trycket på arbetsgivarna.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post