DVDP bredd=

Många tåg behöver en andra konduktör. Det är nödvändigt för säkerheten, säger NS.

Medan de körande tågen från tidtabellen blir färre och färre, börjar banan rasa under antalet resenärer i tåg som är för korta. Flera resenärer klagar på sociala medier att de inte har en plats när de vill ta tåget. Påfallande är tågen som plötsligt hade färre vagnar, så att tågen är överfulla.

Problemet förekommer i både Nederländerna och Flandern. Enligt NMBS beror det på det stora antalet föråldrade vagnar risk för haverier och brist på teknisk personal. En talesman för NMBS indikerar att det inte finns några strikta standarder som i Nederländerna. Där duger i regel en konduktör upp till tio dubbeldäckare. 

– Problemet är tillförlitligheten hos den äldre utrustningen, som är mer känslig för haverier och som naturligtvis går sönder snabbare. På grund av förseningar i leveransen av ny utrustning måste vi hålla äldre utrustning i drift längre.”

NMBS känner igen problemet. Man övervägde att öppna platser i första klass. Det beslutet kan alltid tas ombord på själva tåget. Om det visar sig att det verkligen inte finns tillräckligt med utrymme kan tågkonduktören bestämma sig för att öppna upp första klassen. Dirk Defauw (CD&V), Brygges borgmästare, har skrivit ett öppet brev till NMBS där han fördömer de överfulla tågen. "Tågen i rusningstid anländer till stationen överfulla, så att många studenter inte kan gå ombord". 

Läs också  Högre kurs hos NMBS, lägre hos STIB och billig månadsbiljett hos Deutsche Bahn

NMBS varnar för överfulla tåg på grund av det stora antalet haverier och brist på teknisk personal.

(Texten fortsätter under bilden)
Kalenderpaket

De holländska järnvägarna, å andra sidan, står inför en allvarlig brist på personal. Särskilt konduktörsbristen är stor och det påverkar användningen av långa tåg. NS har haft standarder i åratal när det behövs en andra ledare. Den så kallade pråmstandarden avgör från hur många vagnar en 'andra man' krävs. I regel krävs en andra ledare från sju vagnar. Medan Rover ber om fler tåg, och där det är möjligt var XNUMX:e minut vid varje station, blir de färre och färre. Problemet med inställda tåg, försenade, för korta och trånga tåg blir större och större. Rover-regissören Freek Bos vädjar för lite ”tänk” på NS till förmån för kunden.

begränsning

Många tar i dagsläget bilen istället för tåget, på grund av risken för inställda tåg och överfulla tåg. För personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning är bilen oftast inte ett alternativ, eftersom de inte kan köra själva. De resenärerna ser alltför ofta tåget passera dem i brist på hjälp på stationen eller inget utrymme tillgängligt för rullstolen. Under normala omständigheter är detta redan svårt för dem, eftersom de ofta behöver hjälp att ta sig in och ut. Och då pratar vi inte ens om bristen och fel på hissar på stationer på grund av försenat underhåll eller brist på reservdelar.

Läs också  Intercitytåg med tusen passagerare står stilla i timmar
(Texten fortsätter under bilden)
NS resehjälp - foto: Pitane Blue

Mycket missförstånd bland tågresenärerna. De holländska järnvägarna tog nyligen bort tåg från tidtabellen som en försiktighetsåtgärd. Detta ska säkerställa att färre tåg plötsligt ställs in. Rikus Spithorst från passagerarorganisationen Voor Beter OV konstaterar att resenärerna fortfarande ställs inför obehagliga överraskningar.

"NS har avskalat tidtabellen med löftet att resenärerna kan räkna med att resterande tåg går. Det verkar inte stämma nu. Vi ser fler och fler klagomål, så har det varit i ett antal dagar. "

Från och med idag är tidtabellen ännu mer avskalad och det är inte ens det värsta. Enligt Spithorst har många förbindelser tappats, så att resenärerna ibland får vänta en timme på sitt anslutande tåg. I slutet av förra året var i snitt 2 till 3 procent av tågen inställda. De senaste två månaderna var den 11 respektive 8 procent.

Foto NMBS: Michael Depoortere

Relaterade artiklar:
Taxi papper
Utskriftsvänlig, PDF och e-post