DVDP bredd=

Vi står på gränsen till ännu en strejk.

Fackförbundet FNV uppmanar alla anställda över hela landet i Bios Groep, Citax, Connexxion, Dorenbos, Haars Groep, Munckhof, Noot, RMC, TCR, de Vlieger, Witteveen och Willemsen de Koning att delta i en 30-timmarsstrejk. Efter månader av förhandlingar, en namninsamling med 24 2.500 namnunderskrifter från förare och en 24-timmarsstrejk fredagen den 18 november, enligt medlemmarna i fackförbundet FNV, förstår arbetsgivarna fortfarande inte hur de anställda är under vatten. 

Därför fortsätter de onsdagen den 30 november. Denna gång med fler företag och fler platser än förra gången. De har ett kraftverk i norra Holland, södra Holland och norra Brabant aktionsmöte och uppmanar alla anställda som bor eller arbetar i dessa provinser att samlas på en central plats.

Under en strejk gäller vissa regler för anställda och arbetsgivare. Till exempel får inget våld användas och hot är inte tillåtna. De strejkandes arbete får inte heller tas över av icke-strejkande kollegor eller tillfälligt anställda. 

(Texten fortsätter under bilden)
Riksstrejk Taxi och Sjuktransporter

Arbetsgivare inom sjukvård och taxitransporter (förenade i KNV Vårdtransport och Taxi) har tidigare gjort ett yttersta försök att komma fram till ett nytt kollektivavtal. Arbetsgivarna lämnade ett förbättrat sluterbjudande om ett kollektivavtal. Det slutliga erbjudandet har en löptid på arton månader. Kollektivavtalet ska träda i kraft den 1 januari 2023 och gäller till den 30 juni 2024. Arbetsgivarna har återigen erbjudit en löneökning med 8 % från och med den 1 januari 2023 och ytterligare 4 % från och med den 1 januari 2024. Därutöver jämfördes till det tidigare sluterbjudandet ändras med hänsyn till raster och fortsatt betalning vid sjukdom.

Läs också  KNV och CNV skriver under CAO sjukvårdstransport och taxi

Arbetsgivarna vill ändra nuvarande raster så att obetalda raster endast får hållas inne om de faktiskt har tagits. Enligt det nuvarande systemet får högst 12,5 % av arbetstiden innehållas schablonmässigt. I arbetsgivarnas nya förslag utgår vid sjukdom även 80 % av lönen de första åtta veckorna och därefter 90 % till och med andra sjukåret. Karensdagen förfaller även vid första sjukanmälan.

Arbetsgivarna överger också önskan att återgå till det gamla lönetidssystemet. Arbetsgivarna föreslår dock att det nuvarande systemet ändras så att det blir mer tillämpligt i praktiken. I arbetsgivarnas förslag kan längden på skiftet nu variera per dag, vilket är mer i linje med transportefterfrågan. Samtidigt gör förslaget det möjligt för förare att bättre koppla ihop privat och jobb. Arbetsgivarna föreslår också att inte tillämpa pendlingsavdraget om förare måste använda en laddstation som ligger långt från den egna bostaden.

Slutligen, på grund av de alltför stora tekniska utmaningarna, föreslår arbetsgivarna att den föreslagna onlineregistreringen av tjänster ska avbrytas. Naturligtvis förblir tidsregistreringen obligatorisk, liksom det obligatoriska tillhandahållandet av möjligheter för Socialfonden för rörlighet att kontrollera denna registrering.

Relaterade artiklar:
Läs också  Regional transportstrejk efter misslyckade förhandlingar
Taxi papper
Utskriftsvänlig, PDF och e-post