DVDP bredd=

FNV presenterade inte det slutgiltiga erbjudandet för sina medlemmar, utan aviserade aktioner och strejker.

Royal Dutch Transport anser att FNV:s inställning är socialt oansvarig. Det nya kollektivavtalet har lämnats in till och godkänts av medlemmarna i både KNV Zorgtransport och Taxi och CNV Vakmensen.

CNV Vakmensen och KNV Zorgtransport en Taxi nådde en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal som gäller 22.000 1 anställda. Det nya kollektivavtalet börjar gälla den 2023 januari 1 och löper på ett och ett halvt år. Lönerna höjs med 8 % från och med den 4 januari nästa år och ytterligare 1 % från och med den 2024 januari XNUMX. Utöver löneökningen ändras även det mycket omdiskuterade fasta uppehållssystemet, som från och med nu endast får vara hålls inne som en paus om den faktiskt har tagits. 

Dessutom kommer den fortsatta löneutbetalningen vid sjukdom att ändras: karensdagen den första sjukdagen kommer inte längre att gälla och anställda kommer från och med nu att få 80 % betalt under de första åtta veckorna och 90 % därefter (upp. till och med det andra sjukåret). Ingångslönen för nya kollegor blir också högre, vilket gör det möjligt för arbetsgivare att göra branschen mer attraktiv för nyanställda.

– Vi ville verkligen sluta ett nytt kollektivavtal och gick därför långt med vårt slutliga erbjudande. Arbetsgivarna ville också uppnå en löneökning. Som ett tecken på uppskattning och för att anställda ställs inför avsevärt ökade kostnader. Jag är glad över att freden nu har återvänt till sektorn och att CNV också har stuckit ut nacken för att uppnå detta.

Ordförande Bertho Eckhardt är å arbetsgivarnas vägnar nöjd med avtalet, men påpekar att det är synd att FNV inte är med. FNV framförde dock önskemål som vi inte kunde tillgodose, eftersom de gav en kostnadsökning på mer än 40 %.

Läs också  DigiD alldeles för dyrt för att använda fordonsdator taxialternativ

Eckhardt fortsätter: ”Vi hoppas att FNV fortfarande kommer att delta och överge strejkerna. Vi skulle bli förvånade om dessa strejker fortsatte nu när det finns ett giltigt kollektivavtal. Självklart får FNV-medlemmar strejka, det är deras rättighet. Men för personer som är beroende av vårdtransporter, till exempel elever i grundsärskolan och personer med funktionsnedsättning, är denna strejk riktigt dålig. De kan inte bara byta till en annan transportform och missar till exempel en skoldag eller ett läkarbesök.”

(Texten fortsätter under bilden)
KNV:s ordförande Bertho Eckhardt - foto: Pitane Blue

Samtidigt uppmanar fackförbundet FNV alla anställda över hela landet i Bios Groep, Citax, Connexxion, Dorenbos, Haars Groep, Munckhof, Noot, RMC, TCR, de Vlieger, Witteveen och Willemsen de Koning att delta i en 30-timmarsstrejk. Efter månader av förhandlingar, en namninsamling med 24 2.500 namnunderskrifter från förare och en 24-timmarsstrejk fredagen den 18 november, enligt medlemmarna i fackförbundet FNV, förstår arbetsgivarna fortfarande inte hur de anställda är under vatten. 

Därför fortsätter de onsdagen den 30 november. Denna gång med fler företag och fler platser än förra gången. De har ett kraftverk i norra Holland, södra Holland och norra Brabant aktionsmöte och uppmanar alla anställda som bor eller arbetar i dessa provinser att samlas på en central plats.

Relaterade artiklar:
Läs också  Fackföreningar bryter samtalen, strejker oundviklig
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post