DVDP bredd=

Den främsta orsaken till det historiskt höga NEA-indexet är ökningen av energipriserna.

NEA-indexet har blivit känt efter en dags försening på grund av kollektivavtalsförhandlingarna med CNV Vakmensen. Panteia har beräknat att NEA-index för sjukvård och taxitransporter kommer att vara 2023 % 13,7.

De två viktigaste utvecklingarna som beaktas är 8 % ökning av kollektivavtalslönerna den 1 januari 2023, vilket ger kostnadsutvecklingen till totalt 6,8 % för 2023, och den enorma ökningen av bränslekostnaderna 2022, vilket resulterar i med en korrigering på 6,9% kommer ,XNUMX% att överföras till följande år.

Enligt den digitala branschtidningen Passenger Transport Magazine baseras kostnadsutvecklingen på etablerade fakta, som det kollektiva arbetsavtalet för sjukvårdstransporter och taxi som slöts med CNV Vakmensen och prognoser från Centrala planeringsbyrån. Kostnadsökningar till följd av ökad trängsel har inte beaktats vid beräkningen av kostnadsutvecklingen. Framtida kostnadsutveckling som fortfarande är osäker ingår inte heller i uppskattningarna.

Den uppskattade utvecklingen av kostnaderna under 2023 har utarbetats på basis av prognoserna från den nederländska byrån för ekonomisk politikanalys (CPB) i dess Macro Economic Outlook (MEV) 2023 - information från tredje part - det nationella konsumentprisindexet (KPI) och World Economic Outlook (WEO) från oktober 2022.

Den främsta orsaken till det historiskt höga NEA-indexet är ökningen av energipriserna. Naturligtvis översätter detta en-mot-en till bränslekostnaderna. Dessutom har nästan alla kostnadsslag stigit enormt, eftersom energi utgör en stor del av produktionskostnaderna. Detta har drivit inflationen till en rekordhög nivå, vilket resulterat i att lönerna stigit avsevärt för att möta levnadskostnaderna.

På uppdrag av Socialfonden för mobilitet har Panteia gjort en översikt över den senaste genomsnittliga kostnadsutvecklingen för taxitransporter. Kostnadsutvecklingen per taxibolag kan därför se olika ut. Den fullständiga rapporten är nätet att visa.

Baserat på denna kostnadsutveckling är den genomsnittliga kostnadsökningen för taxitransporter för 2023 +13,7 % - källa Panteia
Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post