DVDP bredd=

Det är obegripligt att ett fackförbund accepterar att anställda straffas om de inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Strejken inom studie- och vårdtransporter fortsätter, trots att facket CNV accepterar arbetsgivarnas sluterbjudande. FNV sa detta på nyheten om avtalet i tisdags. 22.000 20 personer arbetar inom sektorn, främst med ett deltidskontrakt på i genomsnitt 31 timmar per vecka. För FNVs del löper det nuvarande kollektivavtalet ut den 2022 december XNUMX.

Enligt Meindert Gorter, direktör FNV, går det andra facket med på något som inte är ordentligt förhandlat och de vet inte vad de ska skriva på för. Dessutom fortsätter FNV-medlemmarna att kämpa för full löneutbetalning vid sjukdom. Gorter tycker att det är obegripligt att ett fackförbund accepterar att anställda straffas om de inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Arbetsgivarna låter ett ultimatum löpa ut den 11 november med krav från anställda om ett nytt kollektivavtal för sjukvårdstransporter och taxi. Stafettstrejker började i ett antal regioner den 18 november som svar. Samma dag bjöds fackföreningarna in för att prata vidare, men de samtalen slutade en besvikelse. FNV-medlemmarna beslutade då att gå ut i strejk.

I ett uttalande säger KNV:s ordförande Bertho Eckhardt: ”Vi hoppas att FNV fortfarande deltar och avstår från strejkerna. Vi skulle bli förvånade om dessa strejker fortsatte nu när det finns ett giltigt kollektivavtal. Självklart får FNV-medlemmar strejka, det är deras rättighet. Men för personer som är beroende av vårdtransporter, till exempel elever i grundsärskolan och personer med funktionsnedsättning, är den här strejken riktigt dålig.”

(Texten fortsätter under bilden)
För FNVs del löper det nuvarande kollektivavtalet ut den 31 december 2022.

NEA-index 13,7 % 2023

Läs också  Fackföreningar bryter samtalen, strejker oundviklig

Panteia har beräknat att NEA-index för sjukvård och taxitransporter kommer att vara 2023 % 13,7. De två viktigaste utvecklingarna som beaktas är 8 % ökning av kollektivavtalslönerna den 1 januari 2023, vilket ger kostnadsutvecklingen till totalt 6,8 % för 2023, och den enorma ökningen av bränslekostnaderna 2022, vilket resulterar i i en korrigering på 6,9 % kommer att överföras till följande år.

Kostnadsutvecklingen baseras på fastställda fakta, såsom kollektivavtalet för sjukvårdstransporter och taxi, och prognoser från Centrala planbyrån. Kostnadsökningar till följd av ökad trängsel har inte beaktats vid beräkningen av kostnadsutvecklingen. Framtida kostnadsutveckling som fortfarande är osäker ingår inte heller i uppskattningarna.

Den främsta orsaken till det historiskt höga NEA-indexet är ökningen av energipriserna. Naturligtvis översätter detta en-mot-en till bränslekostnaderna. Dessutom har nästan alla kostnadsslag stigit enormt, eftersom energi utgör en stor del av produktionskostnaderna. Detta har drivit inflationen till en rekordhög nivå, vilket resulterat i att lönerna stigit avsevärt för att möta levnadskostnaderna.

Relaterade artiklar:
Taxi papper
Utskriftsvänlig, PDF och e-post