Från och med nu kan resenärer i Amsterdam och dess omgivningar även checka in och ut med ett kontaktlöst betalkort eller kreditkort.

Förutom ett OV-chipkort kan resenärer även checka in och ut i Amsterdam med omnejd med ett kontaktlöst betalkort eller kreditkort – även i mobilen. Detta har gjort det ännu lättare att resa med GVB-bussar, spårvagnar och tunnelbanor och EBS-bussar i Amsterdam-regionen. Tidigare har Transdev/Connexxion infört denna betalningsform i busstransporter i övriga delar av provinsen Nordholland.

Betalning i kollektivtrafiken kommer att ändras. Kollektivtrafikkortet får en efterträdare, kollektivtrafikkortet och nya betalningssätt tillkommer. Resenärer kommer snart att kunna bestämma själva hur de vill betala, vilket gör att det blir smartare och enklare att resa med kollektivtrafiken. Dessa nya betalningsformer introduceras av de gemensamma kollektivtrafikföretagen och Translink under paraplynamnet OVpay. Att checka in och ut med ett betal- eller kreditkort är en av de nya betalningssätten. Detta är möjligt i allt fler regioner. 

var försiktig

Att resa med betalkort fungerar väldigt enkelt och precis på samma sätt som kollektivtrafikkortet. Du checkar in med ditt betalkort (plast eller mobil) framför kortläsaren och du checkar även ut med samma betalkort. Observera att kortet måste tas bort från plånboken eller korthållaren för att säkerställa att in- och utcheckning sker med samma kort.

Resenärer kan checka in och ut med ett kontaktlöst betalkort från ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank eller SNS - ett kontaktlöst kreditkort från Mastercard eller Visa (utfärdat av ICS) - alla utländska kontaktlösa betal- eller kreditkort från Maestro, VPAY, Mastercard och Visa - en smartphone som är kopplad för kontaktlös betalning till något av ovanstående betalkort och kreditkort samt befintligt OV-chipkort och streckkod.

se vad du betalar 

Läs också  Fackföreningar bryter samtalen, strejker oundviklig

Priset för resan är detsamma som att resa med OV-chipkort utan rabatt eller periodkort. Under 2023 kommer det även att vara möjligt att resa med ditt betalkort till reducerat pris (t.ex. åldersrabatt). För tillfället är det fortfarande fullt pris att resa med betalkort. Resenärer kan kontrollera sina reseuppgifter i OVpay-appen eller genom att ange koden på www.ovpay.nl/reisoverzicht som anges i betalningsöversikten med beskrivningen NLOV. GVB-resenärer kan också ladda ner GVB-appen för att se sina resor med GVB.

ny teknologi

Resestarten på betalkortet hos GVB och EBS tillsammans med buss, spårvagn och tunnelbana gör att detta är den största övergången till den nya tekniken hittills och medför sammantaget mycket förändring för resenärer och personal. Inge Keur, försäljnings- och servicechef på GVB: ”Den nya tekniken har testats omfattande, men den har en utmanande inlärningskurva som bara kan ske i praktiken. Därför håller vi noga koll på all utveckling kring att resa med betalkortet.'

Att checka in och ut med ditt kontaktlösa betal- eller kreditkort är en del av det nationella innovationsprogrammet OVbetala där kollektivtrafikföretag, Translink, kollektivtrafikmyndigheterna och banker samarbetar. De nya betalningssätten inom kollektivtrafiken kommer att införas i etapper under perioden 2021-2024. Användarvänlighet och tillförlitlighet är av största vikt hos OVpay.

Relaterade artiklar:
Läs också  Politiken bestämmer kvalitetspolicyn för nybörjarmarknaden i kommuner
NGC GVB Amsterdam
Busstidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post