Pitane bild

Marknaden är ännu inte tillräckligt långt utvecklad för elektriska personbilar, så det blir dieslar.

Polisen går i upphandling av polisens basfordon, både personbilen och personbussen. Förberedelserna för detta anbud har slutförts och partierna för fossilbränslefordon har nu publicerats på plattformen Mercell, det vanligaste alternativet till TenderNed. Det speciella är att även elfordon läggs ut på anbud för första gången. Detta anbud förväntas publiceras i mitten av 2023.

De nya fordonen kommer att ingå i flottan från 1 januari 2025. Först följer en anbudsprocess och polisen kommer att göra en rangordning av de utbjudna fordonen utifrån tilldelningskriterierna. De leverantörer som kan leverera de bästa fordonen utifrån denna rankning tilldelas (provisoriskt) kontraktet.

"Elbilar har redan testats i ett antal enheter. Polisen väljer eldrift för att begränsa utsläppen av växthusgaser. Den del som fortfarande har en fossil förbränningsmotor kommer att bli bensin eller mild hybrid. För att begränsa risken för leveransproblem , vi väljer att personbilarna ska kontraktera två märken. Marknaden har ännu inte utvecklats tillräckligt långt för elektriska personbilar, så de kommer att vara dieslar. Vi kommer att hålla alternativet öppen för eldrivna skåpbilar."

Polisanställda som behöver fordonet i sitt arbete är nära involverade i denna upphandling. Till exempel hjälpte de till med att upprätta kravschemat. Den innehåller de egenskaper som fordonet ska uppfylla. I ett senare skede kommer körprov – av poliser som snart ska använda bilen – att spela en viktig roll.

Läs också  Transportföretaget De Lijn väljer BYD-pris som vinner över kvalitet

Anbudsprocessen har flera steg, nedan är en översikt över planeringen per fas i det europeiska anbudet för polisfordon med fossila bränslen. Det europeiska anbudet för nollutsläppspassagerarfordon för grundläggande polistjänster förväntas publiceras i mitten av 2023.

flotta

Den holländska polisen använder för närvarande olika bilar av olika märken. Det finns till exempel Mercedes-Benz B-klass. Det handlar om 220D-mätaren, en fyrcylindrig på 177 hk. Denna diesel kommer därför i alla fall att ersättas av en elbil eller en bensinvariant. Den nuvarande polisbilen är en Mercedes-Benz Vito 116 CDI Tourer Lang med en 163 hk fyrcylindrig. Personbilen används främst av polisen i städer och byar och är inte heller riktigt snabb. Polisen har även snabba undercover-bilar och använder även Audi A6 med 3,0 liters dieselmotor, den snabbaste i flottan.

Mercedes B-klass polis OBT Rotterdam - foto: Pitane Blue
Relaterade artiklar:
App Stores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post