DVDP bredd=

EasyJet och Rolls-Royce har ett banbrytande nytt partnerskap för H2ZERO.

Vätgas dyker nu också upp för att uppfylla löftena om att göra den CO2-intensiva flygsektorn grönare. Båda företagen hade åtagit sig att samarbeta i en serie markmotortester förra sommaren. Syftet med samarbetet är att visa att vätgas har potential att driva en rad flygplan från mitten av 2030-talet.

Flyget står för närvarande för 2,4 procent av de globala CO2-utsläppen. För att nå det europeiska målet för 2050 och ha en nollutsläppsekonomi tittar flygbolag och flygplanstillverkare på både vätgas och elektriska batterier för att minska flygplanens CO2-utsläpp.

H2NOLL

Samtidigt har den brittiska flygmotortillverkaren Rolls-Royce och flygbolaget Easyjet presenterat en vätgasmotor för flygplan. Inom H2ZERO-programmet omvandlades den befintliga flygplansmotorn AE 2100-A till en vätgasmotor. Denna motor används i propellerplan för regional trafik och går normalt på fotogen. Det nämns ännu inte om en jetmotor som används i långdistansflygplan. Detta kommer att följas av ett storskaligt marktest av en Rolls-Royce Pearl 15 jetmotor.

(Texten fortsätter under bilden)
Rolls Royce - Easyjet

H2ZERO är inspirerad av den globala FN-stödda Race to Zero-kampanjen undertecknad av båda företagen, som förbinder dem att uppnå nettonoll koldioxidutsläpp till 2050. H2ZERO-partnerskapet skapades som svar på detaljerade studier och marknadsundersökningar – inklusive Fly Zero-teamet vid UK Aerospace Technology Institute och Project NAPKIN (New Aviation Propulsion Knowledge and Innovation Network) – som båda drog slutsatsen att det finns marknadspotential för flygplan på väte.

Relaterade artiklar:
Maas tidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post