DVDP bredd=

Regeringen sätter regler för att minska antalet mopedolyckor.

Från och med 1 januari 2023 är det obligatoriskt att bära hjälm i hela Nederländerna på en lätt moped. Att åka lätt moped med vinden i håret kommer inte längre att vara möjligt från 1 januari 2023.

Många lätta mopedförare är besvikna över den nya lagstiftningen och undrar om mopederna har hamnat i onåd till följd av detta och unga väljer massvis för mopeder, något som inte kommer att gynna säkerheten. Elcykeln verkar också vara en populär ersättare. Det finns för närvarande inga planer på att göra hjälmar obligatoriska för fatbikers, men det finns fortfarande oro för elcyklarnas säkerhet.

städer

Att åka med hjälm på är inget nytt. Det måste du redan göra om du åker lätt moped i Amsterdam eller Utrecht. för i dessa 2 städer måste mopedister köra på vägbanan på vissa ställen och bära hjälm. Från och med den 1 januari 2023 gäller hjälmkravet även för mopedister på cykelväg.

Tills dess är hjälm endast obligatorisk för mopedister på vägbanan i Amsterdam och Utrecht. Tanken bakom denna nya lag är att bärande av hjälm förhindrar allvarliga huvudskador vid olyckor. Du måste bära godkänd mopedhjälm eller godkänd speed pedelec hjälm.

godkänd

Du kan känna igen en godkänd mopedhjälm på en cirkel med stort E i. Det finns ett nummer efter E, och varje nummer representerar ett EU-land. I Nederländerna får godkända hjälmar nummer 4. Alla hjälmar som är godkända i EU uppfyller kraven. Du kan känna igen en godkänd speed pedelec-hjälm genom märkningen NTA 8776:2016.

Läs också  Popularity fat bike kräver strängare regler

Den lätta mopeden ser ut som en vanlig moped, men känns igen på de blå markeringarna och färdas med en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Regeringen sätter regler för att minska antalet olyckor med mopeder. En del i detta är att alla mopedister och eventuella passagerare ska bära hjälm från 1 januari 2023. Om du inte använder hjälm på moped efter den 1 januari 2023 kan du få böter på 100 euro.

på vakt

Ibland krävs det att mopedister använder vägbanan. Kommunen och andra vägmyndigheter kan bestämma detta för cykelvägar som är mycket trafikerade. Sedan finns det en lägre skylt som flyttar mopedister till vägbanan.

Om din moped har trimmats kan polisen ge ditt fordon statusen Wait Op Inspection (WOK-status). Du får då inte längre köra den där lätta mopeden förrän du sänkt maxhastigheten igen. För att göra detta måste du låta RDW inspektera din lätta moped. Kostnaderna för besiktningen står för din räkning. På så sätt vill regeringen öka trafiksäkerheten.

Relaterade artiklar:
Från och med 1 januari 2023 ska mopedförare (blå registreringsskylt) bära hjälm.
Maas tidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post