DVDP bredd=

Ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning räknar med att bygget av Lely-linjen kommer att kosta mellan 6 och 9 miljarder euro.

Transportministrarna i EU:s 27 medlemsländer har beslutat att Lely-linjen ska ingå i det omfattande TEN-T-nätverket. Detta är ett viktigt beslut för Nederländerna eftersom det erkänner betydelsen av Lely-linjen i Europa och tack vare detta beslut har den tilltänkta nya järnvägslinjen en chans att få europeiska subventioner.

TEN-T står för Trans-European Transport Network. Vägar, järnvägar och vattenvägar som ingår i TEN-T uppfyller alla vissa europeiska standarder så att vägtrafik, båtar och tåg kan röra sig snabbt och hållbart genom Europa.

”Med detta beslut av transportrådet är Lely-linjen bokstavligen på kartan. Detta är ett viktigt och vackert steg mot förverkligandet av järnvägslinjen. Naturligtvis finns det mycket arbete kvar att göra, men det här europeiska beslutet hjälper oss med det och utmanar oss samtidigt att verkligen arbeta på Lely-linjen.”

I koalitionsavtalet har man kommit överens om att regeringen ska reservera 3 miljarder euro för att i sinom tid kunna bygga Lelylinjen med samfinansiering från regionen och från europeiska fonder. Vi arbetar för närvarande på hur Lelybanan kan bidra till att stärka ekonomin, tillgängligheten till nya bostadsområden och bättre internationella tågförbindelser med norra Tyskland. Exakt hur Lely-linjen ska gå är ännu inte bestämt. Ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning räknar med att bygget av Lely-linjen kommer att kosta mellan 6 och 9 miljarder euro.

Läs också  Funderar med på planerna för Lely-linjen

TÄLT

Det finns tre typer av nätverk inom TEN-T: TEN-T stamnät, ett utökat kärnnät och ett utökat nätverk. Stamnätet måste uppfylla alla europeiska överenskommelser 2030, det omfattande stamnätet 2040 och det omfattande nätet 2050. De europeiska transportministrarna är överens om att Lelybanan måste ingå i det omfattande TEN-T-nätet.

Inte bara de europeiska transportministrarna har en röst när det gäller TEN-T, Europaparlamentet har också att säga till om. Det förväntas därför att införandet av Lely-linjen i TEN-T-nätverket kommer att vara slutgiltigt i slutet av 2023.

Relaterade artiklar:
Vivianne Heijnen statssekreterare för infrastruktur och vattenförvaltning - foto: Pitane Blue
Tågtidning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post