DVDP bredd=

Nederländernas statistik har genomfört en uppföljningsstudie av risken för transportfattigdom för provinsen Fryslân på uppdrag av DataFryslân.

I Fryslân hade 8,4 procent av hushållen en hög eller mycket hög risk för transportfattigdom 2020. Avståndet till snabbköpet och närheten till familjen spelar en viktig roll i detta. Nederländernas statistik har genomfört en uppföljningsstudie av risken för transportfattigdom för provinsen Fryslân på uppdrag av DataFryslân.

Transportfattigdom innebär brist på transportmöjligheter, vilket gör att du inte kan eller kan ta dig dit du vill. Detta hindrar människor från att delta i sociala och ekonomiska aktiviteter. Det finns flera faktorer som spelar roll för transportfattigdom, till exempel fordonsinnehav, inkomst och hälsa.

Av de totalt 305 tusen hushållen i Fryslân hade nästan 26 tusen hushåll en hög till mycket hög risk för transportfattigdom 2020. Majoriteten av de frisiska hushållen hade låg eller mycket låg risk för transportfattigdom, 50,5 respektive 41,1 procent.

(Texten fortsätter under bilden)
Transportfattigdom innebär brist på transportmöjligheter, vilket gör att du inte kan eller kan ta dig dit du vill.

4 av 10 Fryske hushåll bor långt från snabbköpet

Risken för transportfattigdom bland hushållen bestäms utifrån nio delindikatorer, inklusive fordonsägande, hushållsinkomst, hushållsegenskaper och närhet till destinationer. Om hushållen till exempel inte bor nära en stormarknad bidrar det till en högre risk för transportfattigdom.

Nästan 44 procent av alla frisiska hushåll bodde på ett avstånd av 800 meter eller mer från en stormarknad (mätt på väg). Detta tyder på en hög risk för transportfattigdom. Dessutom hade mer än 26 procent av hushållen nära släktingar som bodde mer än 20 kilometer bort och 23 procent av hushållen ägde inte bil eller annat motorfordon.

Högst risk i Harlingen, Ooststellingwerf och Smallingerland

De frisiska kommuner där relativt flest hushåll löpte en hög eller mycket hög risk för transportfattigdom är Harlingen (13,9 procent), Ooststellingwerf (11,3 procent) och Smallingerland (11,2 procent). Det var relativt vanligt i dessa kommuner att hushållen bodde långt från snabbköpet, inte bodde nära nära släktingar och/eller inte hade motorfordon. Kommuner i Fryslân där relativt få hushåll hade en hög eller mycket hög risk för transportfattigdom är Vadeöarna. På dessa öar är det bara en liten del av människorna som inte har någon kollektivtrafik eller stormarknad i närheten, heter det CBS.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post