Pitane bild

Utfallet av upphandlingen gav inte önskat resultat för de inblandade parterna.

Upphandlingen av cykelparkeringsanläggningen på norra sidan av Eindhovens centralstation har avslutats. ProRail, på uppdrag av ministeriet för infrastruktur & vattenförvaltning, har beslutat detta tillsammans med Eindhovens kommun.

byggkostnader

Eftersom byggkostnaderna har stigit och cykelboden skulle användas under en kortare period har detta beslut tagits. Därmed kommer behovet av tillfälliga cykelparkeringar på norra sidan av stationen att finnas kvar. Kommunen och ProRail diskuterar nu hur detta behov kan tillgodoses på ett annat sätt.

Från 2016 har Eindhovens kommun, ProRail, ministeriet och andra inblandade partners som NS och provinsen North Brabant arbetat med en tillfällig cykelparkering vid Neckerspoel på norra sidan av stationen. Denna anläggning skulle ge plats för 5000 10.400 cyklar. Tillsammans med cykelparkeringen Stationsplein Zuid, också under utveckling, skulle detta leda till en parkeringskapacitet på XNUMX XNUMX cyklar. Det tillfälliga cykelskjulet på norra sidan av stationen skulle stå kvar i tio till femton år.

inget önskat resultat

Utfallet av upphandlingen gav inte önskat resultat för de inblandade parterna. Den enda registreringen vi fick visar att det behövs betydligt mer pengar för att realisera cykelparkeringen än vad som förväntats. En viktig orsak till detta är de stigande energi- och materialkostnaderna. Entreprenörer måste hantera förändrade omständigheter och det medför osäkerhet. Detta återspeglas tydligt i antalet registreringar och de beräknade kostnaderna.

Läs också  Järnvägsarbeten stör resplanerna i delar av Nederländerna

Dessutom förväntar vi oss att de första byggaktiviteterna inom Eindhoven Internationale KnoopXL och den nya Neckerspoel busstationen kommer att starta 2030. Här ingår även ett permanent cykelskjul med 5000 XNUMX platser. Kostnaderna för det tillfälliga cykelskjulet kan därför inte längre förklaras ekonomiskt: skjulet skulle trots allt användas i högst sju år. ProRail beslutade då att avbryta projektet.

framtid

I och med att anbudet avbröts fortsätter behovet av tillfällig cykelparkeringskapacitet på norra sidan av Eindhovens centralstation att finnas. De inblandade parterna arbetar därför med en ny plan för att ge substans åt detta. Utgångspunkterna här är att denna tillfälliga lösning är billigare och erbjuder mer flexibilitet, så att den kan "gå med" i de olika byggfaser som planeras i ombyggnaden av området. Mer förväntas bli känt om den nya planen under andra eller tredje kvartalet 2023.

Relaterade artiklar:
EAC bredd=
Utskriftsvänlig, PDF och e-post