EVI.

Offentliga tjänstekontraktet innebär en ökning av investeringsresurserna för att göra flottan grönare fram till 2027.

Styrelsen för De Lijn har godkänt ett nytt anbudsförfarande för standard- och HOV-e-bussar. I kombination med de anbud som redan har tilldelats, syftar detta anbud till att tillhandahålla e-bussar i samband med grönare flottan.

Konkret innebär detta lanseringen av två ramavtal via ett förhandlat förfarande med en förhandsinfordran:

  • En första för maximalt 500 vanliga e-bussar med en löptid på sex år.
  • En andra för maximalt 100 HOV e-bussar med en löptid på fyra år.

De Lijn förbinder sig härmed som en partner till den flamländska klimatplanen och rullar vidare ut den planerade miljöanpassningen av sin flotta, tillsammans med utbyggnaden av den nödvändiga infrastrukturen för e-laddning. Offentliga tjänstekontraktet innebär en ökning av investeringsresurserna för att göra flottan grönare fram till 2027.  

Denna beställning löper parallellt med de tidigare ramavtalen som ledde till beställningen av 60 standard e-bussar i slutet av 2021 och 17 HOV e-bussar i början av detta år. De Lijn kommer senare att bestämma vilket ramavtal man ska använda för att lägga ytterligare beställningar.

(Texten fortsätter under bilden)
De e-bussar som går att beställa, som troligen kommer att levereras under första halvåret 2025, är inte bara bra för miljön utan ökar även passagerarnas komfort.

Som en påminnelse: i december 2021 beställde De Lijn 60 vanliga e-bussar – 36 från Van Hool och 24 från VDL. På grund av en störd internationell distributionskedja och en allmän brist på delar förväntas dessa e-bussar nå depåerna under de närmaste månaderna. De Lijn kommer utförligt att testa de levererade e-bussarna för att kontrollera om de uppfyller specifikationerna och egenskaperna som specificerats av leverantörerna. Samtidigt håller De Lijn möjligheten öppen för att erbjudas senaste tekniska förbättringar genom det nya förfarandet. Efter en omfattande marknadsundersökning under de senaste veckorna har De Lijn finjusterat anbudet ytterligare. Detta öppnar dörren för ytterligare leverantörer att tävla om det nya priset.

Läs också  Den flamländska regeringens tur, framtiden för bussbyggaren Van Hool vacklar

De e-bussar som går att beställa, som troligen kommer att levereras under första halvåret 2025, är inte bara bra för miljön utan ökar också passagerarnas komfort: en inbjudande golvbeläggning med träkänsla, elektriska ramper för barnvagnar och rullstolar, säten i läderimitation, extra breda infoskärmar med reseinformation, USB-laddare, bekväm fjädring etc. E-bussarna är utrustade med i stort sett alla moderna aktiva och passiva säkerhetsfunktioner vad gäller hantering, bromsning och mjuka trafikanter. Även förarens säkerhet och komfort har beaktats, till exempel med en delvis låsbar förarstol, kameror istället för sidospeglar och ett säte som kan justeras och ventileras i alla riktningar. De Lijn.

"Denna lagstiftande församling lägger vi upp en växel i grönare De Lijn. Elektrifieringen av kollektivtrafiken är en absolut nödvändighet, trots allt är vi mitt i klimatförändringarna. Dessa e-bussar säkerställer inte bara att inget kväve eller partiklar släpps ut – vilket gynnar luftkvaliteten – utan borttagningen av dieselmotorn säkerställer också att dessa bussar kör nästan tyst genom stadsområden och utanför.”

Foto mitten och toppen: Bildbank De Lijn.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Läs också  Cargoroo halverar priserna på solidaritetssåpa med Babboe
Utskriftsvänlig, PDF och e-post