Pitane bild

Med Go-Barry kan körfält säkert stängas och släppas igen. Barriären rör sig på larvband och kan fjärrstyras.

Rijkswaterstaat, i samarbete med Boskalis Nederland, använder Go-Barry för första gången under arbetet med A2 nära Maas-bron nära Wessem. Go-Barry är en smart 200 m flyttbar trafikbarriär som kan fjärrstyras. Det är första gången i världen som denna innovativa trafikbarriär har använts. Idén har introducerats tidigare och testats i mindre form. Go-Barry har nu vidareutvecklats och presenterats i denna nya form och längd.

Med Go-Barry kan körfält säkert stängas och släppas igen. Barriären rör sig på larvband och kan fjärrstyras. Go-Barryn går med i arbetet och behöver inte monteras och demonteras om och om igen. Detta kommer att förkorta arbetsperioderna och skapa fler arbetstider. Go-Barry kan sättas upp på många ställen på en säker plats borta från trafik. Dessutom kan avstängning av ett helt körfält ske inom 2 minuter från själva körfältet.

Mer säkerhet, mindre olägenheter

Användningen av Go-Barry förbättrar också trafikflödet och tillgängligheten runt arbetet.

(Texten fortsätter under bilden)
Rijkswaterstaat, i samarbete med Boskalis Nederland, använder Go-Barry för första gången under arbetet med A2 nära Maas-bron nära Wessem.

"Att installera Go-Barry är ett genombrott inom smart och dynamisk vägsäkerhet. Att arbeta på vägen är säkrare eftersom vägarbetare är fysiskt avskärmade från trafik. Efter arbetet kan körfältet omedelbart återföras till trafik, utan att kompromissa med säkerheten. Vi är därför mycket stolta över att kunna använda denna innovation på A2 nära Wessem. Som jämförelse: utan att använda Go-Barry, var A2 nära Wessem tvungen att stängas i en vecka."

Data, effektivitet och vidareutveckling

Läs också  Viloperiod för lokalbefolkningen som upplever olägenheter från Eindhovens flygplats

Go-Barry innehåller sensorer som mäter viktig information, såsom trafikintensitet och hastighet. Rijkswaterstaat och entreprenörer har tillgång till uppdaterad data som bidrar till ett ännu säkrare sätt att arbeta. Dessutom gör Go-Barry det möjligt att utföra nattliga vägarbeten oftare under dagen. Att minska störnings- och deponeringsaktiviteter bidrar till säkert vägarbete, fler arbetstider och en betydande förbättring av effektivitet och produktivitet.

Go-Barry används som pilot inom A2-projektet. Detta är en del av ett dussin pilotprojekt som Rijkswaterstaat snart kommer att genomföra tillsammans med Travinci, utvecklaren av Go-Barry. Syftet med detta är att undersöka mervärdet och funktionaliteten hos Go-Barry, för att vidareutveckla den för storskalig tillämpning, enl. Rijkswaterstaat.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post