Knappen

Inom taxi har vi sett återhämtning och snabb tillväxt i efterfrågan på tentor sedan i år. Det är en hög omsättning inom sektorn och taxibolagen är desperata efter nya förare.

Enligt CBR påverkar den höga efterfrågan på yrkesexamen, inklusive taxi, reservationstiderna för de praktiska proven. Därför har man tittat på erforderlig tentamenskapacitet till och med 2027 och Centralbyrån för körskicklighet anställer totalt 25 nya examinatorer för yrkesprov. Den första gruppen av examinatorer har utbildats och är redan i arbete. Den andra gruppen kommer att ha avslutat sin utbildning i mitten av 2024 och kommer att ha tillräckligt med arbetslivserfarenhet för att ta yrkesexamen. Rekrytering och urval pågår för den tredje gruppen.

förarbrist

För en genomsnittlig taxiresa från tåget hem, men också för organiserade transporter som för skolor, fritidshem och äldre. På grund av förarbristen kan transportföretag ibland inte längre uppfylla sina avtalsenliga transportåtaganden. Det händer till exempel regelbundet att resor för elevskjuts inte längre kan genomföras.

åtgärder

CBR kommer att vidta ett antal åtgärder från och med 1 juni och 1 september. De förväntar sig att detta kommer att ha en positiv effekt på reservationstiderna på grund av bättre förberedda kandidater till den praktiska tentamen och bättre utnyttjande av de tillgängliga tentamensplatserna.

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - plats i Eindhoven

Från och med 1 juni kan reservationer för praktiska prov endast göras genom utbildare. Reservationer som redan gjorts av privatpersoner kommer helt enkelt att finnas kvar. Efter att ha blivit underkänd på ett praktiskt prov andra gången kan en sökande göra det praktiska provet igen efter tidigast 5 veckor. Detta gäller för eventuella efterföljande praktiska prov som kandidaten inte klarar av. Efter en tentamen som har ställts in på grund av osäkert trafikbeteende kan kandidaten avlägga tentamen igen efter tidigast 10 veckor. 

Läs också  Hårdare straff för smartphoneanvändning bakom ratten

Från och med den 1 september ändras fördelningen av tillgängliga tentamensplatser och reglerna kring bokningar för utbildare. Utbildarna har informerats om detta. För att få göra det praktiska provet måste kandidaten ha godkänts på teoriprovet. Alla dessa åtgärder har diskuterats med utbildarrådet, Taxis bollplankgrupp och sektorn.

Relaterade artiklar:
Flygplats
Utskriftsvänlig, PDF och e-post