regel

Varje dag, bara i Nederländerna, slänger vi 19 miljoner plastmuggar och matförpackningar som bara har använts en gång.

Om du hämtar mat eller dryck eller får det levererat från 1 juli betalar du extra för engångsmuggar och behållare som är (delvis) av plast. Entreprenörer får inte längre erbjuda dessa gratis. De är också skyldiga att erbjuda ett återanvändbart alternativ från 1 juli. Detta kan göras på två sätt: företagare fyller den kopp eller behållare som du tar med dig själv eller erbjuder en kopp eller behållare som du kan lämna tillbaka. Från engångsbruk till återanvändning. Det är bättre för miljön och från 1 juli även för din plånbok.

Varje dag bara i Nederländerna slänger vi 19 miljoner plastmuggar och matförpackningar som bara har använts en gång. Onödigt avfall som ofta hamnar på gatan och i buskarna. För att minska avfallsberget och minska nedskräpningen genomför regeringen åtgärder för att göra återanvändning till norm.

"Vi vill göra världen städad för våra barn och barnbarn. Dessa nya regler kommer att hjälpa till med det, eftersom det kommer att spara enorma mängder avfall och skräp. Vi använder alldeles för mycket engångsförpackningar. Och det kan verkligen vara annorlunda. Det är därför vi har åtagit oss att återanvända. Alla kan bidra genom att ta med sin egen kopp eller behållare eller genom att välja en kopp eller behållare med pant på och lämna tillbaka. Låt oss arbeta tillsammans för att säkerställa att återanvändning blir standard.”

(Texten fortsätter under bilden)
Varje dag, bara i Nederländerna, slänger vi 19 miljoner plastmuggar och matförpackningar som bara har använts en gång.

Nya regler kommer snart att gälla för att uppmuntra användningen av återanvändbara koppar och behållare:

 • Från 1 juli betalar du extra för engångsmuggar och behållare med plast om du hämtar mat eller dryck eller får dem levererade. Det gäller till exempel om du tar en kaffe på stationen, tar med dig pommes i snackbaren, köper en måltidssallad i snabbköpet eller en plastmacka på macken.
 • Kostnaderna du får för engångsmuggar och behållare med plast kommer snart att anges separat på kvittot. På så sätt ser du direkt hur mycket extra du betalar.
 • Entreprenörer är skyldiga att erbjuda ett återanvändbart alternativ från 1 juli. Det finns två sätt.
  • Eller så erbjuder företagare återanvändbara koppar och brickor som du måste betala en deposition för och som du kan lämna tillbaka.
  • Eller så fyller entreprenörer koppen eller brickan du tagit med.
 • Företagaren väljer vilken form som erbjuds. De kan också välja att erbjuda båda formerna.
 • Från den 1 januari 2024 kommer återanvändbart porslin att vara utgångspunkt för konsumtion på plats. Tänk på den tvättbara muggen på kontoret och återanvändbara eller högkvalitativa återvinningsbara koppar och brickor på festivaler och evenemang.

De nya åtgärderna härrör från det europeiska Single Use Plastics (SUP)-direktivet och syftar till att minska engångsplastens påverkan på miljön och att återanvända och återvinna mer plast.

Entreprenörer förändras med det

Från och med 1 juli får företagare inte längre erbjuda gratis engångsmuggar och brickor med plast. Det gäller även kopparna som man får kaffe i till exempel vägen. Den koppen ser ut som papper, men innehåller ett plastlager för att göra koppen vattentät. Detsamma gäller många pappersbehållare. Som kund kommer du snart att betala ett extra belopp för detta, utöver priset på din mat eller dryck. Företagare kan själva bestämma hur mycket pengar de tar för engångsmuggar och brickor som innehåller plast. Regeringen ger som riktlinjer:

 • 0,25 € för en kopp
 • 0,50 € för en måltid (eventuellt med flera brickor)
 • 0,05 € för färdigförpackade små portioner grönsaker, frukt, nötter och portionsförpackningar för till exempel toppings och sås

Åtgärderna härrör från det europeiska direktivet Plast för engångsbruk, som syftar till att minska effekterna av produkter som innehåller plast på miljön.

Relaterade artiklar:
EVI.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post