GRP bredd=

Det är en komplex situation med många olika faktorer som bidrar till förarbristproblemet i taxibranschen.

Sjukvårdstransportföretagen drabbas i allt högre grad av kapacitetsproblem på Central Bureau for Driving Skills (CBR), vilket leder till betydande svårigheter att tillsätta mer än 1200 lediga förartjänster. Förseningar i genomförandet av praktiska prov av CBR hindrar tillströmningen av nya förare och ökar trycket på den redan trånga arbetsmarknaden.

"Denna brist på förare hotar att leda till inställda resor, vilket orsakar stora besvär för våra kunder som är beroende av sjukvårdstransporter", säger Bertho Eckhardt, ordförande för KNV Healthcare Transport and Taxi. "Företag och förare upplever också ökande stress som ett resultat, vilket hotar affärskontinuiteten."

Även om CBR inte är orsaken till det ursprungliga personalbristen, är det tydligt att deras nuvarande kapacitetsproblem bidrar till förseningen i att lösa bristen. Det är därför inte orimligt att säga att CBR spelar en roll i de pågående problemen inom taxibranschen.

KNV Zorgtransport en Taxi, branschorganisationen för vårdtransportörer, är allvarligt oroad över den rådande situationen och uppmanar till omedelbara åtgärder. "Vi har hanterat ett stort antal lediga tjänster sedan förra sommaren, och problemen på CBR förvärrar denna situation," tillade Eckhardt. "En lösning måste hittas snabbt för att säkerställa framtiden för sjukvårdstransporter."

(Texten fortsätter under bilden)
Zwolle

Det är förståeligt att CBR väljer försvaret. Det är också viktigt att se helheten och inse att det finns flera aspekter på problemet. För det första var det verkligen en inverkan av covid-19-pandemin på taxibranschen. Många förare har gått vidare till andra yrken under pandemin, och många har inte återvänt till taxibranschen efter krisen. Denna utvandring har ställt taxibranschen inför betydande utmaningar. 

Läs också  Kommunalrådet van der Horst talar vid KNV:s möte om stadsmobilitet

För det andra ökar efterfrågan på taxiförarexamen då taxibranschen nu rekryterar kraftigt för att fylla personalbristen. CBR måste dock hantera kapacitetsbrist, vilket gör att antalet tentor som kan göras är begränsat. Detta orsakar långa väntetider och ytterligare förseningar i att lösa personalbristen.

Dessutom påverkar detta problem inte bara taxisektorn. Coachförare upplever också långa väntetider på sina tentor. Det visar att det är ett bredare problem som berör hela transportsektorn. I detta sammanhang förefaller redaktionens kritik av CBR:s roll i nuläget befogad. Även om CBR inte är orsaken till det ursprungliga personalbristen, är det tydligt att deras nuvarande kapacitetsproblem bidrar till förseningen i att lösa bristen. Det är därför inte orimligt att säga att CBR spelar en roll i de pågående problemen inom taxibranschen. Det är därför väsentligt att alla inblandade samarbetar för att hitta praktiska lösningar och komma till rätta med personalbristen inom transportsektorn.
(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - Ordförande för Royal Dutch Transport Bertho Eckhardt

Kortsiktiga lösningar

Organisationen förespråkar en ökning av tentamenskapaciteten vid CBR för att underlätta tillströmningen av nya förare. Under tiden vidtas åtgärder för att förlänga löptiden för Learning-Working Pathway (LWT) för att lindra det nuvarande trycket på systemet.

”Vi ser för närvarande att mer än 250 förare väntar på en tentamen och företag har fastnat. Att förlänga LWT-banan, även tillfälligt, kan hjälpa till att lindra detta problem, säger Eckhardt.

Läs också  Ordförande Bertho Eckhardt betonar vikten av "uppkopplad" mobilitet

Långsiktiga lösningar

För framtiden förespråkar KNV Zorgtransport en Taxi en strukturell översyn av det nuvarande systemet, där en bra utbildning förblir central, men sektorn blir mindre beroende av CBR.

”Det finns tillräcklig kunskap inom branschen för att själv utbilda högkvalitativa förare, utan att det krävs en examen av CBR. Vi bör sträva efter ett system där anställda förare utbildas av företagen, under oberoende övervakning. På så sätt skulle företagen inte längre vara beroende av den tillgängliga kapaciteten vid CBR.” avslutar Eckhardt.

Knappen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post