GRP

I en instrumentbräda kan du se aktuell parkeringsbeläggning av cykel- och bilparkeringar samt P+R.

Gentfestligheterna inbjuds traditionellt med klockorna i klockstapeln från 1843. Dessa ursprungliga firanden bestod av en kombination av festligheter för bourgeoisin och för allmogen. Medborgarna kunde njuta av hästkapplöpningar och olika kvällsfester.

"Det är för mycket för en natt. Klockan tickar och det är en lång jakt på att få tag i de hotellrummen."

Idag är Gentse Feesten bland de största folkfestivalerna i Europa och erkänns som flamländskt immateriellt arv. I år kommer de att äga rum från 14 till 23 juli 2023. Under dessa festligheter kommer Gents stadskärna med sina torg, gator och parker att bli en scen för olika föreställningar. Artister som sträcker sig från nationellt kända figurer till de mest ödmjuka buskarna gör sitt bidrag.

Var uppmärksam på talang

Mer än 100 gatukonstnärer ger färg och liv till Gentse Feesten. Deras kompetens, talanger och unika framträdanden ger besökarna en speciell upplevelse. Och ofta erbjuder dessa artister något man inte kan hitta på en scen eller på en teater, de ger konst och underhållning direkt till människorna på gatan.

De arbetar vanligtvis enligt en "hatt"- eller "keps"-princip, vilket innebär att de får sin inkomst från donationer de får från allmänheten. Det här är ett väldigt gammalt sätt att göra gatuföreställningar, och det ger åskådaren friheten att betala vad de kan, eller vad de tycker att föreställningen är värd. Så om du ser en cool handling, visa din uppskattning och donera något. Du kan lämna några mynt i hatten eller ge ett gratis bidrag via en QR-kod.

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Pitane Blue - gatukonstnär under Gentse Feesten

Det är ett hårt liv, och det kräver mycket mod, talang och uthållighet. Därför förtjänar dessa artister verkligen vår uppskattning och stöd. Om du har chansen att gå på en festival som Gentse Feesten, glöm inte att kasta några mynt i deras hattar eller kepsar som ett tecken på uppskattning för deras insatser och hårda arbete.

programma

Det berömda Walter De Buckplein, kanske det mest kända torget i Gentse Feesten, presenterar en fantastisk programma. Stef Kamil Carlens, en mångsidig artist som bildkonstnär, sångare, musiker, kompositör och producent, öppnar festen på detta torg. Under ledning av Wim Claeys kan du göra din röst hörd under den dagliga sångstunden med de mest populära Gentsångerna av Walter De Buck, Karel Waeri och andra.

Läs också  Fotgängare får fritt spelrum i Gents centrum

Musikföreställningar, dans och festligheter genomsyrar varje hörn av Gents stadskärna. Det starka bandet mellan Gentse Feesten och Vlaanderen Zingt syns tydligt här. Söndagen den 16 juli 2023 kommer alla på plats att erbjudas en sångtidning med texten, varefter Sint-Baafsplein kommer att surra av entusiasm när alla sjunger med i en rad välkända sånger.

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Pitane Blue - Flanders Sings in Gent.

På nationaldagen den 21 juli och under Gentfestligheterna hedras en speciell tradition. Sedan 1973 har Guild of Noose Carriers hållit en årlig turné för att fira Charles Vs förnedring. Rädslan har ersatts av en egensinnig stolthet och för 49:e gången återupprättar snäckbärarna bottåget den 3 maj 1540. 

Gentse Feesten erbjuder ett imponerande program fullt av skoj för alla åldrar. Oavsett om du gillar nöjesfältsattraktioner som ankfiske, att hänga upp och ner i den roterande kvarnen, festa i munkar, skrika i spökhuset eller köra stötfångare, så finns det något för alla att göra. 'Mama's Jasje', det framgångsrika bandet som har gjort hit efter hit i mer än 30 år med låtar som 'Als de dag van daten' och 'So far away', kommer in på varje scen med deras motto 'Ni Zievere, Speile! '. På plats kommer också den populära 21-åriga skådespelerskan och sångerskan Pommelien Thijs. Festerna stängs passande nog av bandet Arbeid Adelt.

Pole Pole

En oumbärlig del av Gentse Feesten. Polé Polé är ett av de mest kända och älskade evenemangen under Gentse Feesten, och det är inte svårt att förstå varför. Denna exotiska musik- och kulturfestival äger rum på Graslei och Korenlei, där de historiska fasaderna och det porlande vattnet i Leie utgör den perfekta bakgrunden för detta färgstarka firande.

Festivalen är känd för sin unika, festliga atmosfär och för en blandning av världsmusik, pop och elektronisk musik till Gents stadskärna. Polé Polé, som betyder 'ta det lugnt' på swahili, är allt annat än lugn. Det är en livlig mötesplats där musik, dans och kultur möts och där du kan njuta av exotiska drinkar och internationell gatumat.

Läs också  Fotgängare får fritt spelrum i Gents centrum

De programmering från Polé Polé är alltid mångsidig och av hög kvalitet. Festivalen lockar både lokala och internationella artister till Gent. Oavsett om du vill dansa till de smittande takterna från en afrikansk DJ, sjunga med en reggae-artist eller njuta av det energiska framträdandet av ett latinamerikanskt band, har Polé Polé allt.

Polé Polé tar med det bästa av pop, latin och världen under Gentse Feesten i en frenesi miljö på den historiska Graslei.

Klockan tickar och jakten är igång hotellrum är öppnad. Under en period av tio dagar för Polé Polé en sydländsk och kvav atmosfär till Gents centrum, med en scen på vattnet som utgör centrum för festligheterna. Om du skulle vilja bo i festens hjärta är det lämpligt att boka ett hotellrum i eller nära festzonen. Programmet erbjuder både gratis och betalda aktiviteter.

stränga inträdeskrav

Det finns stränga tillträdeskrav och utsläppsstandarder i kraft i Gent. Huruvida du får komma in i stadskärnan beror på Euro-standarden och bränsletypen på ditt fordon. Endast fordon som uppfyller dessa villkor får tillträde till denna zon. De mest förorenande diesel- och bensinfordonen är undantagna från detta område.

(Texten fortsätter under bilden)
Utöver titeln "veggiehuvudstad" och det största bilfria centret i Europa har Gent även en lågutsläppszon (LEZ).

Rigorösa tillträdeskriterier och utsläppsnormer gäller inom lågutsläppszonen i Gent. Ditt fordons förmåga att ta sig in i innerstaden bestäms av Euro-standarden och vilken typ av bränsle det använder. Endast fordon som uppfyller krav få tillgång till denna zon. De mest förorenande diesel- och bensinfordonen är förbjudna från denna zon.

parkering 

In DIT instrumentpanelen kan du konsultera den aktuella parkeringsbeläggningen av cykel- och bilparkeringar samt P+R. Platserna för parkeringar för vilka aktuella data ännu inte kan delas anges också på denna karta.

# GF23

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post