Pitane bild

Den mest oroande aspekten av detta beslut är att Amsterdam inte lever upp till sina egna standarder.

Amsterdams kommuns planer på att köpa in 37 nya sopbilar som går på diesel har lett till en het diskussion. Detta beslut strider mot de föreslagna åtgärderna enligt vilka dieselfordon, inklusive taxibilar, lastbilar och lastbilar, inte längre kommer att vara välkomna inom stadens ringled från 2025. Amsterdams kommun verkar undergräva sina egna miljömål med detta och manar med rätta till kritik.

rådman Zita Pels försvarar valet av dieselfordon genom att peka på bristande laddinfrastruktur och det akuta behovet av att byta ut en del av sopbilarna. Detta argument är dock svagt och otillräckligt för att motivera användningen av förorenande dieselfordon, särskilt med tanke på Amsterdams ambitiösa mål att uppnå helt ren luft inom kommungränserna till 2030.

Användningen av dieselfordon för sophämtning står i skarp kontrast till de två elektriska sopbilar som togs i drift den 14 mars. Dessa fordon, som används för att tömma underjordiska restavfallscontainrar i de norra och sydöstra distrikten, är ett litet steg i rätt riktning. Men jämfört med de 37 planerade dieselfordonen är de bara en droppe i havet.

Amsterdam har potential att bli en grön och progressiv stad, men valet av dieselsopbilar visar på bristande vision och ett oroväckande kortsiktigt tänk.

Den mest oroande aspekten av detta beslut är att Amsterdam inte lever upp till sina egna standarder. Kommunen konstaterar med rätta att alla trafikanter inom Amsterdams ringled inte längre får orsaka skadliga utsläpp från 2025. Inköp av dieselfordon för sophämtning strider dock mot denna avsikt. En genomsnittlig sopbil förbrukar cirka 65 liter diesel varje dag, vilket motsvarar chockerande 11.000 XNUMX liter per år. Detta bidrar väsentligt till de föroreningar och skador på miljön som staden vill minska.

Läs också  Taxichaufförer kommer snart att kunna prata nederländska flytande nu när tidsfristen har skjutits upp
(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Tom Feenstra - Zita Pels har varit rådman för GroenLinks Amsterdam sedan 2022.

Näringslivet i Amsterdam är berättigat indignerad om denna dubbelmoral. Från och med 2025 är företag inte längre välkomna till stan med nya dieselbilar samtidigt som kommunen själv lägger beslag på de undantag som finns för transporter inom den utsläppsfria zonen. 

"År 2027 kommer vår flotta att vara helt klimatneutral"

Det är hycklande och orättvist att kommunen känner till reglerna och väljer att tillämpa dessa undantag. Inköp av dieselfordon för sophämtning märks av MKB Amsterdam-företagets paraply som "ohederligt" och "inte rättvist".

Guido Frankfurther, vice ordförande i MKB Amsterdam, efterlyser bredare övergångsarrangemang för företag som vill ta sig in i Amsterdams centrum efter 2025 med en relativt ren, men ännu inte helt utsläppsfri lastbil eller skåpbil. Det är orealistiskt och ekonomiskt omöjligt för företag att skriva av sina fordon inom fem år och ersätta dem med helt elektriska modeller.

Amsterdams kommuns val att köpa dieselsopbilar sänder fel signal till både näringslivet och stadens invånare. Det är ett missat tillfälle att spela en ledande roll i omställningen till hållbara transporter och en ren livsmiljö. Kommunen bör föregå med gott exempel och investera i en omfattande laddinfrastruktur för att underlätta övergången till elfordon.

trovärdighet

Dessutom kan kommunen inte längre hävda trovärdighet och auktoritet i sin strävan efter utsläppsfri trafik inom kommungränserna till 2030. Det är tydligt att det saknas konsekvens och beslutsamhet i politiken. Det är oacceptabelt att kommunen inte följer sina egna normer och samtidigt begränsar företag i sina möjligheter att följa miljökraven.

Läs också  Endast 3 procent färre bilar framgår av utvärderingen av trafikexperimentet i Amsterdam

"Transportföretag har ställts inför utmaningen att elektrifiera sin flotta i flera år. Även om fler och fler rutter lämpar sig för helt eldriven körning finns det fortfarande många destinationer och transporter där eldrift helt enkelt inte är genomförbart. Mot bakgrund av detta beslut av kommunen Amsterdam, vi kan säkert förstå några av de ursäkter som görs. Men den största kritikpunkten i denna diskussion är inkonsekvensen och inkonsekvensen i den förda politiken."

Transportföretagen gör stora ansträngningar för att göra sin flotta mer hållbar. De har investerat i renare dieselmotorer, hybridfordon och utforskar aktivt alternativa bränslen och teknologier. Det är en besvikelse för dem att se att Amsterdams kommun inte visar samma konsekvens i sitt eget beslutsfattande. Företag behöver tydliga och stabila riktlinjer för att motivera sina investeringar i hållbara transportlösningar. Det är orimligt och demotiverande när företag ställs inför strikta restriktioner och förbud, samtidigt som regeringen själv gör undantag för sin egen flotta.

Det är därför avgörande att kommunen ser över sin policy, vidtar skärpta åtgärder och stöttar företag i omställningen till rena och hållbara transportlösningar. Endast på detta sätt kan Amsterdam förverkliga sin ambition att vara en stad utan skadliga utsläpp till 2030 och ha en positiv inverkan på miljön och livskvaliteten för dess invånare.

Relaterade artiklar:
Zorg
Utskriftsvänlig, PDF och e-post