Pitane bild

Med sin upprop vill hon uppmärksamma inverkan av nedläggningen av busslinjen för lokalsamhället och behovet av alternativa transportmöjligheter.

Jeanine Braekenier, mer känd som Babousch, är snart 80 år, men hennes ålder hindrar henne inte från att vidta åtgärder. För några veckor sedan startade hon en namninsamling för att protestera mot inställningen av den ordinarie bussen till krematoriets hållplats i Lochristi. Nu under Gentse Feesten gör hon en extra insats för att uppmärksamma sin sak ännu mer. Sedan början av detta år har olika De Lijn-busshållplatser och resor i Gent ställts in, inklusive den reguljära trafiken, som är en viktig social uppmärksamhetspunkt för många människor. Efter flera veckors kampanj har Braekenier redan samlat in mer än 2160 namnunderskrifter.

"Jag vill inte lämna över mina underskrifter till borgmästaren i Gent, men jag åker till Bryssel omedelbart", sa Jeanine Braekenier när vi pratade med henne om hennes agerande. "Jag vill överlämna petitionen till den flamländska ministern för rörlighet och offentliga arbeten, minister Lydia Peeters." För tillfället trafikeras hållplatsen fortfarande av en dial-a-bus, men Braekenier tycker inte att det räcker. Som stolt Gentbo bosatt i Ledeberg vill hon främst visa med uppropet att befolkningen borde lyssnas bättre på. ”Jag gör det inte bara för mig själv, unga människor skriver också under namninsamlingen. Med underskrifterna vill jag visa att det är nödvändigt att vända den här situationen.”

Med sin rollator ser vi henne gå från terrass till terrass på Koornmarkt för att samla autografer. När folk från Nederländerna vill stödja hennes namninsamling, visar hon skarpt att signaturen inte är giltig. Hon vill bara ha giltiga namnunderskrifter på sin lista eftersom hon tänker få en lösning. Detta är också kärnan i den grundläggande tillgänglighet som Lydia Peeters talar om – en stor kollektivtrafikplan som ska införas i Gent i januari nästa år.

Läs också  Blir du kungens nya kusk?

"Det som började som en personlig frustration växte snabbt till en bredare fråga", säger Braekenier. ”Jag insåg att jag inte var den enda som drabbades av att den här busslinjen försvann. Många människor, särskilt äldre, lider av detta. Det är viktigt att vi säger upp och står upp för våra rättigheter.”

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Pitane Blue - Jeanine Braekenier, mer känd som Babousch.

Jeanine Braekenier tycker att det är obegripligt att besökare på krematoriet, som är beroende av kollektivtrafik, inte längre lätt kan komma till en begravningsceremoni sedan busshållplatsen vid krematoriet Westlede i Lochristi avskaffades. Det är redan säkert att hon kommer att gå till den flamländska mobilitetsministern Peeters kabinett. Även om hennes mål var att samla in 3000 namnunderskrifter, är disken den första dagen av Gentse Feesten på 2160 när vi pratar med henne.

I den flamländska mobilitetsministern Lydia Peeters kabinett fick hon veta att hon skulle få ett samråd med ministern från 3000 underskrifter.

Det är svårt att förstå varför transportföretaget De Lijn ställde in busshållplatsen på linje 76 vid krematoriet i början av detta år. Detta stopp har stor betydelse för många, även om det kan vara färre resenärer under dagen jämfört med andra stopp. Närmaste hållplats ligger på den livliga Antwerpsesteenweg, en avsevärd sträcka bort som är nästan omöjlig för äldre personer med gångsvårigheter att nå.

Relaterade artiklar:
Läs också  De Lijn vidtar åtgärder efter en chockerande dörrincident
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post