taxibolag

Vi kan förvänta oss att Pukkelpop och andra festivaler kommer att fortsätta leta efter sätt att minska sitt ekologiska fotavtryck.

Den 36:e upplagan av Pukkelpop drar bokstavligen igång. Pukkelpop, den berömda musikfestivalen i Limburg, tar ytterligare ett steg mot hållbarhet genom att använda sig av inlandssjöfarten. I ett nytt miljövänligt drag kommer i år omklädningsrummen för artister, inklusive den internationella popstjärnan Billie Eilish, att skickas till Kiewit.

Sedan 2015, Hasselts musikfestival Pimple docka omfattade inlandssjöfarten för transport av backstagematerial. Det som började med enkla transporter växte snabbt till en omfattande användning av containrar 2016. Året därpå, 2017, transporterade man till och med hela huvudscenen vattenvägen. Under åren som följde fokuserade festivalen på dekorativa containrar, vilket bidrog till den unika festivalupplevelsen i både funktion och stil.

Lydia Peeters, flamländsk minister för rörlighet och offentliga arbeten, berömde insatsen från Pukkelpop. "Genom att sätta fokus på detta innovativa samarbete hoppas vi kunna övertyga ännu fler företag om fördelarna med inlandssjöfart."

Chris Danckaerts, VD för De Vlaamse Waterweg nv, tillade att utbyggnaden av Pukkelpops kapacitet, med planer på att välkomna fler festivalbesökare 2023, inte behöver leda till en proportionell ökning av utsläppen: "Tack vare inlandssjöfarten ökar skalan, men utsläppen växer inte med det.”

Chokri Mahassine. arrangören av Pukkelpop kan vara stolt över beslutet att gå med i Green Deal. Det är en återspegling av den större rörelsen inom festivalbranschen för att bli mer miljömedveten. Detta engagemang delas inte bara av Pukkelpop, utan även av många andra festivaler i och utanför Europa.

I början av denna sommar, den 23 juni, gav 89 intressenter sitt stöd till Green Deal Inland Shipping. Med detta siktar de på nollutsläpp inlandssjöfart till 2050. Pukkelpop har anslutit sig till denna rörelse som den nittionde signaturen, och återigen betonar deras engagemang för hållbarhet och innovation. Även om fansen ser fram emot att se sina favoritartister uppträda, kan de också vara stolta över att delta i ett evenemang som är engagerat i en bättre framtid för alla.

(Texten fortsätter under bilden)
Sångerskan Billie Eilish i en Gucci-dräkt anländer till den 10:e årliga LACMA Art (Foto av Xavier Collin/Image Press Agency)

När de väljer inlandssjöfart drar företag inte bara nytta av en betydande CO₂-minskning, utan också av potentiella kostnadsbesparingar. Dessutom hjälper det till att undvika terminalförseningar och trafikstockningar, vilket förbättrar logistikens effektivitet.

Med det förnyade samarbetet och stödet till initiativ som Green Deal, engagerar Pukkelpop inte bara en bättre festivalupplevelse, utan också för en grönare och mer hållbar framtid för regionen och utanför. Framöver kan vi förvänta oss att Pukkelpop och andra festivaler fortsätter att leta efter sätt att minska sitt koldioxidavtryck, och Green Deal är bara början på denna resa. 

Relaterade artiklar:
Chiron
Utskriftsvänlig, PDF och e-post