Pitane bild

Situationen bedöms varje timme och man är förberedd på olika scenarier.

Rijkswaterstaat är nära involverad i utvecklingen kring fraktfartyget Fremantle Highway, där brand bröt ut tidigt på onsdagen den 27 juli 2023. I söndags började de bogsera fartyget.

Bogseringen startade tidigt på eftermiddagen när röken från det brinnande fartyget minskade avsevärt. Berger-kombinationen Multraship/Smit Salvage tog omedelbart denna möjlighet. Ytterligare en bogseringsförbindelse slutfördes framgångsrikt och två bogserbåtar flyttar nu Fremantle Highway i långsam och kontrollerad hastighet (cirka 3 knop, 5,5 km/h) till en ny, tillfällig plats. Denna plats ligger 16 km norr om Schiermonnikoog och Ameland.

Invånare i Schiermonnikoog och Ameland följer nyheterna noga i hopp om att fartyget ska kunna bärgas på ett säkert sätt och att miljökatastrofer ska förhindras.

Under bogseringen övervakar ett team kontinuerligt fartygets stabilitet. Rijkswaterstaats oljeutvinningsfartyg Arca finns kvar i närheten, tillsammans med andra fartyg från både Rijkswaterstaat och Tyskland. Dessa fartyg står i beredskap vid oljeföroreningar. Den förväntade ankomsttiden till den tillfälliga platsen är fortfarande osäker, beroende på faktorer som väder, rökutveckling, ström och tidvatten.

Väl framme vid den tillfälliga platsen kommer bogserbåtarna att förbli anslutna till Fremantle Highway för att behålla kontrollen. Kustbevakningens flygplan och andra fartyg kommer fortsätta att övervaka situationen. Förhållandena vid den nya ankarplatsen kommer att omvärderas. Ytterst är målet att flytta fartyget till en definitiv hamn så snart situationen ombord på fartyget tillåter det. Vilken port detta kommer att vara är för närvarande okänt. Den nuvarande flytten till den tillfälliga platsen är ett preliminärt steg i bärgningsprocessen.

Foto: Kustbevakningsbilder

Relaterade artiklar:
regel
Utskriftsvänlig, PDF och e-post