tåg

Innovationen stannar inte vid själva plattformen. Plattformsmöblerna kommer också att uppdateras vid behov.

Prorail strävar efter att arbeta så utsläppsfritt som möjligt vid storskaligt underhåll och plattformsarbete. Detta möjliggörs av ProRail Perron-programmet, som nyligen tilldelade ramavtalet 'Sustainable Upgrading of Platforms'. En anmärkningsvärd första i järnvägsvärlden.

Under kontraktet strävar ProRail efter att ytterligare minska betongelementens miljöpåverkan. Prorail ser fram emot att arbeta med de fyra avtalsparterna: De Wilde, Wallaard Noordeloos, Van Ooijen och Reimert. Med en avtalsperiod på upp till sex år och ett värde på upp till 70 miljoner euro ger det långsiktiga samarbetet med dessa fyra parter möjlighet att kontinuerligt lära av varandra. Detta vill Prorail uppnå genom regelbundna projektöverskridande möten. Som ett resultat kan innovativt arbete främjas ytterligare. Kontraktet uppmuntrar parterna att arbeta så utsläppsfritt som möjligt, vilket uppmuntrar dem att tillämpa innovativa lösningar under hela avtalsperioden.

"Jag är oerhört stolt över anbudsteamet och hållbarhetsavdelningen, som tillsammans har uppnått ett banbrytande kontrakt. Vi inser behovet av en övergång till nollutsläppsutrustning, för att minska utsläppen av CO2, kväve och partiklar, samt buller och luktstörningar från infrastrukturprojekt. Jag är glad att vi nu även kan ta steg på hållbarhetsområdet med dessa partners vid storskaligt underhåll och plattformsarbeten. Föregångare som sticker ut nacken kommer att belönas för detta."

För att stämma överens med ProRails hållbarhetsambitioner har ett bonus-malus-system inkluderats i kontraktet. Genom att göra det ligger vi i linje med utvecklingen på marknaden och vi bidrar till målen för färdplanen för ett rent och utsläppsfritt bygge. ProRail arbetar tillsammans med ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning och Rijkswaterstaat för att skapa fler utsläppsfria byggarbetsplatser.

Läs också  Transportföretaget De Lijn väljer BYD-pris som vinner över kvalitet
(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - Eindhoven station

Under de kommande tre åren kommer Prorail att förnya stödmurar och beläggning på cirka 50 stationsplattformar. Samtidigt kommer plattformarna att höjas till standard för att garantera en tillgänglig entré. Arbetet startar 2024 på stationer som Twello, Zetten Andelst, Opheusden, 't Harde och Dalen. Senast 2030 ska alla stationsplattformar uppfylla denna standard. Vid behov kommer även plattformsmöblerna att förnyas.

Denna innovation bidrar till en tydlig och säker layout av plattformarna, så att hållbar mobilitet är av största vikt, både nu och i framtiden. Genom att kombinera aktiviteter så mycket som möjligt arbetar Prorail mer effektivt och begränsar olägenheterna för resenärer och närboende.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post