Pitane bild

Tillkännagivandet av dessa nya regler har genererat blandade reaktioner.

Från den 1 oktober 2023 kommer det praktiska provet för körkortet i kategori B i Flandern att bli lite mer utmanande. Från och med då måste kandidaterna inte bara bevisa att de känner till trafikreglerna och kan tillämpa dem, utan också att de kan använda ett navigationssystem skickligt. Denna nyhet följer en studie från Hasselt University, som visade vikten av denna färdighet för den moderna föraren.

Den goda nyheten är att du inte behöver köpa ett dyrt navigationssystem för provet. Du kan använda din egen GPS eller en gratis navigeringsapp som Waze eller Google Maps på din smartphone. Det enda kravet är att enheten ska vara i en speciell hållare under tentamen.

Har du inget eget navigationssystem? Oroa dig inte, examinatorn kommer att förse dig med en standardmodell. Denna modell används enhetligt i alla flamländska examenscentra för att garantera en rättvis bedömning.

Den praktiskt prov kräver nu inte bara att du kan hantera navigationsenheten smidigt och korrekt, utan också att du kan fatta självständiga beslut utifrån instruktionerna. Det är därför lämpligt att spendera tillräckligt med tid på detta nya krav under din körtränings- och träningsperiod.

Navigationssystemets instruktioner måste vara på holländska så att examinatorn kan följa dig. Om du behöver en tolk för provet kommer de att översätta de nederländska instruktionerna till franska, tyska eller engelska, beroende på vad du föredrar.

Dessa nya regler understryker teknikens växande betydelse i vardagstrafiken och förbereder nya förare bättre för verkligheten i modern körning. Vissa ser det som ett logiskt steg i en allt mer digitaliserad värld, medan andra fruktar att det kan utgöra en ytterligare barriär för dem som inte är tekniskt kunniga eller inte har tillgång till moderna smartphones.

Läs också  Unga förare bakom ratten i tunga fordon befinner sig på en farlig kurs
Relaterade artiklar:
Chiron
Utskriftsvänlig, PDF och e-post