Pitane bild

Tjänstemän och det flamländska mobilitetsrådet kräver brådskande justeringar av bötesförfarandet för att ta itu med straffrihet och trafiksäkerhet.

I Flandern verkar det vara möjligt att undgå administrativa böter, mer kända som GAS-böter, för mindre hastighetsöverträdelser. Det kan framför allt förare av tjänstebilar och leasingbilar göra genom att helt enkelt deklarera på svarsblanketten att de inte satt bakom ratten vid tidpunkten för överträdelsen. Enligt a rapport från Gazet van Antwerpen, anges detta också uttryckligen i ett råd från det flamländska mobilitetsrådet (MORA) till det flamländska parlamentet. I råden framhålls att vägran att avslöja den faktiska föraren vanligtvis leder till att vitesförfarandet avslutas.

Rörlighetsminister Peeters konstaterar dock att det är straffbart att dölja förarens identitet av så kallade juridiska personer, en term som i det här fallet syftar på företag och leasingbolag. Ändå noterar hon att flamländska domstolar inte betraktar dessa ärenden som en prioritet. Frågan är därför om rättsligt åtal verkligen kommer att följa. Dessutom är sanktionstjänstemännen som utfärdar GAS-böter beroende av dessa företags samarbete för att få fram namnet på den faktiska föraren.

Den flamländska föreningen för städer och kommuner (VVSG) har liksom Mobilitetsrådet varnat flera gånger för detta tillstånd. Båda organisationerna framhåller att detta leder till straffrihet. Även om alla i teorin kan använda detta kryphål är problemet särskilt synligt bland förare av kommersiella fordon. Både MORA som VVSG begära ändringar i gällande bestämmelser. Att undvika böter är inte bara en fråga om list. Det får också konkreta konsekvenser för trafiksäkerheten. Hastighet är en av de främsta orsakerna till trafikolyckor. Den nuvarande situationen undergräver försöken att motverka detta beteende och därmed öka säkerheten på flamländska vägar.

(Texten fortsätter under bilden)

Det är uppenbart att det nuvarande systemet med GAS-böter inte bara är ineffektivt utan också bidrar till en kultur av straffrihet, särskilt bland förare av tjänstebilar och leasingbilar.

MORA

Mobilitetsrådet i Flandern (MORA) är det strategiska rådgivande rådet för politikområdet rörlighet och offentliga arbeten. MORA ger råd till den flamländska regeringen och det flamländska parlamentet om huvudlinjerna för mobilitetspolitik och offentliga arbeten i Flandern och ger råd om preliminära utkast och förslag till dekret, utkast till beslut och utkast till samarbetsavtal som den flamländska gemenskapen eller den flamländska regionen önskar. slutföra med staten eller med andra samhällen och regioner den budgetpolitik som ska föras när det gäller rörlighet, inklusive de fleråriga investeringsplanerna för de enheter som ansvarar för trafik och transporter, och reguljär transportverksamhet.

VVSG

Föreningen för flamländska städer och kommuner (VVSG) är en förespråkare, kunskapsdelare och nätverksbyggare av och för lokala myndigheter. På VVSG är det centralt att stå upp för de flamländska lokala myndigheternas intressen. Det är kärnan i deras roll som förespråkare. Varje år hanterar de många dussintals flamländska, federala och europeiska policydokument, som de tar upp med ministrar och deras kabinetter, i parlamentet, vid förvaltningarna och under många formella och informella kontakter. På så sätt påverkar de politik och beslutsfattande på olika myndighetsnivåer.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post