Pitane bild

CBR och liknande instanser kritiseras för att de skapar onödiga hinder på vägen mot körkort samtidigt som personalbristen inom kollektivtrafiken fortsätter att växa.

Om kollektivtrafiken underlättar din väg till arbete eller fritid, är chansen stor att du har märkt den ökande bristen på bussförare och andra yrkesverksamma inom kollektivtrafiken. Det verkar vara en enkel uppgift: ta ett körkort och ge dig ut på vägen. Men verkligheten visar sig oregerlig. En av stötestenarna på denna väg till en professionell körkarriär är Central Driving License Agency (CBR), organisationen som ska garantera kvalitet och säkerhet på vägen. Många tror dock att CBR sätter ribban väldigt högt.

Du kan hävda att säkerhet är en kompromisslös fråga, och det med rätta. Men när man står inför ett system som kräver att en kandidat väntar månader på en ny chans att ta ett körprov, ifrågasätts effektiviteten och rättvisan i processen. Problemet förvärras av att CBR står inför stor brist på examinatorer. Detta leder till väntetider som kan vara upp till tre månader innan en misslyckad kandidat ges en ny chans.

Det finns inget mer frustrerande än att vänta på bussen under rusningstid en kall, regnig morgon, bara för att se den passera förbi med texten "Förlåt, buss full" på informationsskärmen. Det är inte bara en fråga om bortkastad tid utan det ökar också känslan av maktlöshet och obehag bland pendlarna. Ännu värre är när nästa buss som ska komma inte är i tid på grund av personalbrist i kollektivtrafiken.

Kvaliteten på ett körprov kan också ifrågasättas. Vad avgör framgång eller misslyckande? Är det en examinators subjektiva bedömning, tiden på dygnet eller kandidatens faktiska skicklighet? Och vad händer om någon misslyckas på grund av nerver? Lyckligtvis erbjuder CBR alternativ som rädsla för att misslyckas prov och en särskild ytterligare undersökning av körskicklighet för dem som misslyckas fyra gånger inom fem år. Men detta system verkar vara ineffektivt för att ta itu med de underliggande problemen.

Den ekonomiska aspekten av upprepade prov bör inte glömmas bort. Kandidater kan lätt förlora mer än 8000 XNUMX euro i studieavgifter. Och då har vi inte ens nämnt de dolda kostnaderna, som tidsförlust och den psykologiska effekten på kandidaten.

framgång

Det visar forskning från RTL News godkända betyg varierar mycket mellan examinatorer och till och med mellan manliga och kvinnliga kandidater. Dessa avvikelser understryker bristen på objektivitet och transparens vid CBR. Och så är det brevet från branschorganisationen LBKR som hävdar att CBR har sänkt sina godkända betyg artificiellt låg genom att "coacha" examinatorer om de låter för många kandidater bli godkända.

Läs också  Delhi öppnar dörrar med gratis bussresor för icke-binära resenärer
(Texten fortsätter under bilden)

Väntetider på upp till tre månader för omprövning belastar inte bara kandidaten utan också hela kollektivtrafiken, som redan brottas med brist på yrkesverksamma.

En växande brist på buss- och spårvagnsförare låter larmklockor inom transportsektorn, men de stela kraven och procedurerna från Central Driving License Agency (CBR) och andra myndigheter verkar snarare avskräcka än välja ut kandidater. En av de viktigaste flaskhalsarna är den strikta testningen av CBR, där genomgångsgraden är lagligt satt till 50,2 %. Denna siffra är dock inte utan kontroverser: branschorganisationen LBKR påpekar att examinatorer som får poäng över denna standard tilldelas en tränare för att sänka betyget. Det verkar som om kvotering och statistik överröstar den mänskliga faktorn i beslutsfattandet.

Wien test

Detta byråkratiska träsk förvärras av bristen på examinatorer, vilket tvingar kandidaterna att vänta upp till tre månader på omprövning. Det är inte bara blivande busschaufförer som är frustrerade över strikta regler och tester. Guido Frankfurther, vice ordförande för MKB-Metropolis Amsterdam, misslyckades med "Wien-testet", en urvalsmetod från det kommunala transportföretaget (GVB). Trots 40 års körerfarenhet och påvisbar kompetens i en spårvagnssimulator klarade han det strikta testet. 

Frankfurther är bara en av många sökande som misslyckas: av de 1.000 12 sökande är det bara XNUMX som slutligen sätter sig på spårvagnen. Det förvärrar personalbristen, vilket gör att kollektivtrafikföretagen måste ställa in resor. Justeringar verkar oundvikliga. A möjlig lösning, enligt Frankfurther, skulle kunna vara att erbjuda kurser för att förbereda sökande för "Wien-testet", precis som kandidater kan förbereda sig för ett körprov.

"På så sätt förblir det en självklarhet att moppa med kranen öppen och GVB tvingas ställa in resor, även nu när det finns tillräckligt med pengar igen för genomförandet av Transportplan 2024." I veckan blev det klart att flera andra kollektivtrafikföretag i Nederländerna upplever samma personalbrist.

De nationella riktlinjerna finns där av en anledning, erkänner Frankfurther också. "Jag tror att de riktlinjerna måste ses över. Men på kort sikt skulle jag vilja råda GVB att erbjuda en kurs sökande för att klara Wienprovet. Du kan också förbereda dig för körprovet och ditt slutprov, eller hur?"

(Texten fortsätter under bilden)

CBR, som 2023 fortfarande är stängd online mellan midnatt och 06:00, kan förbättra transparensen kring deras arbetsprocess. Men framför allt måste en balans hittas mellan strikta krav och praktiska behov. Säkerheten ska alltid komma först, men som det ser ut nu verkar CBR skapa fler hinder än att bidra till säkrare trafik och en lösning på personalbristen.

Rädsla för att misslyckas är en faktor som väger tungt i prövningsprocessen för kollektivtrafikpersonal och Centralbyrån för körkort (CBR) verkar inte ta itu med detta fullt ut. Rädsla för att misslyckas kan resultera i minskade prestationer under tentamen, vilket ökar chansen att bli underkänd och därmed ytterligare förlänger de redan förlängda väntetiderna för omtentamen. Det faktum att rädsla för att misslyckas kan påverka framgångsfrekvensen kan orsaka en kedjereaktion av problem, allt från ökade ekonomiska bördor till ytterligare uttömd arbetskraft i en sektor som redan kämpar med brist på kvalificerad personal.

Läs också  Delhi öppnar dörrar med gratis bussresor för icke-binära resenärer

BNOR

CBR har en åtgärd för att bekämpa detta i form av BNOR (Bureau Further Inspection of Driving Skills). Detta är en alternativ väg som erbjuds kandidater som har underkänts på sitt prov flera gånger under en viss period. Tanken bakom BNOR är ädel: ett mer personligt och tålmodigt förhållningssätt för att hjälpa rädda kandidater att lyckas. Tillgången till BNOR är dock strikt reglerad, och den är vanligtvis endast tillgänglig efter att en kandidat redan har misslyckats tre gånger. Det är alltså ett alternativ som inte bara kommer med ett stigma av upprepade misslyckanden utan också ökar den ekonomiska bördan eftersom behöriga kandidater redan har spenderat betydande summor på tidigare provförsök.

Den stora frågan är därför om BNOR-processen kan användas tidigare och mer flexibelt som en förebyggande åtgärd, snarare än som en sista utväg. Ett mer proaktivt tillvägagångssätt kan inte bara hjälpa fler kandidater att övervinna sin rädsla för att misslyckas utan kan också hjälpa till att minska väntetiderna och den ekonomiska bördan i samband med flera provförsök.

Rädslan för att misslyckas och BNOR-processen spelar i det bredare spektrumet av personalbrist inom kollektivtrafiken framhäver behovet av ett mer nyanserat och människoorienterat förhållningssätt. Detta understryker vikten av en mångfacetterad dialog mellan CBR, kollektivtrafikföretag och branschorganisationer för att komma fram till en balanserad och effektiv lösning.

Relaterade artiklar:
regel
Utskriftsvänlig, PDF och e-post