Pitane bild

Nya regler för elbilar kan påverka både företagare och hållbar omställning.

Från den 1 oktober kommer det holländska trafiklandskapet att genomgå en grundläggande förändring: B-körkortet kommer inte längre att räcka för att köra vissa tunga elbilar eller taxibilar. Denna utveckling kan få betydande återverkningar för både företagare och för den holländska regeringens bredare agenda för att stimulera övergången till gröna transporter.

Hittills fanns ett undantag som gjorde att förare fick köra elektriska nyttofordon upp till 4250 kg med B-körkort. Det undantaget kommer nu att upphöra. Rent praktiskt innebär det att den som vill köra ett elektriskt nyttofordon som väger över 3500 3500 kg måste ta lastbilskörkort. Med B-körkort kan du köra person- och skåpbilar med en totalvikt på upp till 8 3500 kilo och med max 2680 sittplatser, exklusive föraren. Ett exempel på en sådan elbil är e-Ducato, med en totalvikt på 820 kg och en nettovikt på XNUMX kg, vilket innebär att endast XNUMX kg tillåts i lastutrymmet.

Denna regeländring kommer vid en tidpunkt då eltransporter i Nederländerna upplever stark tillväxt. Enligt statistiken finns det mer än 20.000 3500 helelektriska nyttofordon i landet. Även om majoriteten av dessa fordon väger mindre än XNUMX XNUMX kg kan de nya reglerna innebära en betydande ekonomisk börda för företag som har eller överväger att köpa tyngre elfordon i sin flotta.

(Texten fortsätter under bilden)

Dilemmat är inte bara ekonomiskt utan även politiskt laddat. Dels vill regeringen minska utsläppen och uppmuntra eldrift. Å andra sidan hotar denna lagändring att få motsatt effekt. Elektriska nyttofordon är redan dyrare än motsvarande diesel, och den extra kostnaden för ett lastbilstillstånd kan avskräcka företag från att byta till elfordon. De BOVAG, en branschorganisation inom bilsektorn, varnar för att korrekt lagstiftning för att ta itu med denna fråga kan vara år borta, särskilt med tanke på bristen på ett nuvarande kabinett och det kommande valet och möjliga långa bildande.

Läs också  Om du inte har en BIR, använd de extra bussarna och tågen under karnevalen

CBR

När det gäller att ansöka om nya lastbilskörkort kan CBR ännu inte ge specifika siffror, men en talesperson rapporterade att den nationella bokningstiden för närvarande är 7 veckor, och väntetiden varierar beroende på region. Under 2019 beviljade regeringen dispens för förare med vanligt körkort att köra ett elektriskt nyttofordon mellan 3500 4250 och XNUMX XNUMX kilo för att minska utsläppen. Nu verkar situationen förändras i en riktning som skulle kunna vara kontraproduktiv för dessa gröna ambitioner. Redan nu pågår en lagändring som ska göra det möjligt för förare med vanligt körkort att även köra tunga elbilar, men på grund av den politiska osäkerheten verkar denna lösning fortfarande långt borta.

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post