App Stores

Från starkt stöd i representanthuset till oväntat avslag i senaten svarar intressegrupper och experter.

Inte helt oväntat har senaten satt punkt för det mycket omdiskuterade lagförslaget 'Arbeta där du vill', som var tänkt att erbjuda anställda mer flexibilitet i valet av arbetsplats. Även om förslaget antogs av representanthuset med en överväldigande majoritet på 125 röster, gynnades det inte av senaten.

Under en tidigare debatt föreföll de flesta grupperna stödja förslaget, men reservationer gjordes mot behovet av en sådan lag. Diskussionerna fokuserade främst på den ökade administrativa bördan detta skulle lägga på arbetsgivarna, en punkt som framför allt togs upp av arbetsgivarorganisationen VNO-NCW. Enligt dem har många företag redan gjort frivilliga överenskommelser om att arbeta hemifrån, vilket skulle minska behovet av lagstiftning på området.

Den politiska dynamiken i senaten visade sig vara väsentligt annorlunda än i representanthuset. Partier som BBB, VVD, JA21 och SGP, som röstade för lagförslaget i representanthuset, har nu vänt sig emot det. BBB-senatsledamot Robert van Gasteren och VVD-senator Cees van de Sanden uttalade sig båda mot den "onödiga" regleringsbördan och menade att marknaden bättre skulle kunna reglera dessa frågor genom kollektiva arbetsavtal.

En undersökning från Kantar Public visade att nästan hälften av medarbetarna måste hantera trafiken på tisdagar och torsdagar, medan fyra av tio anställda inte är bundna till en fysisk arbetsplats. Det gav blandade reaktioner. Enligt Maarten Neeskens, Accelerator Mobility Transition, skulle arbete hemifrån inte bara minska trafikstockningarna utan är också mer kostnadseffektivt än andra lösningar som att lägga extra asfalt.

Läs också  Kommunalrådet van der Horst talar vid KNV:s möte om stadsmobilitet

Motståndet kom främst från intresseorganisationer. Stiftelsen för arbetande föräldrar uttryckte besvikelse över beslutet. Direktör Marjet Winsemius konstaterade att lagen skulle göra arbetsgivarna mindre mäktiga, en ståndpunkt som också fick stöd av fackförbundet FNV. Vice ordförande Kitty Jong i FNV beskrev till och med resultatet som "cynisk valpolitik".

Det är tydligt att senaten inte bara ville ignorera de potentiellt långtgående konsekvenserna av den föreslagna lagen om att arbeta hemifrån. Trots de varierande och ibland eldiga åsikterna är att arbeta hemifrån fortfarande ett ämne som arbetsgivare och arbetstagare måste ta sig an tillsammans, inom ramen för befintlig lagstiftning och tillhörande omsorgsplikter.

(Texten fortsätter under bilden)

Komplexiteten i diskussionen om att arbeta hemifrån avslöjas: från trafikstockningsproblem till arbetsgivares och arbetstagares roll.

Avslaget av lagförslaget i senaten markerar ett slående skifte i den politiska och sociala debatten kring att arbeta hemifrån. Medan lagförslaget, ett initiativ från GroenLinks och D66, från början verkade ha brett stöd, blev senatens politiska arena så småningom slagfältet för grundläggande meningsskiljaktigheter.

trafikstockningsproblem

Detta beslut har också konsekvenser för det holländska trafikstockningsproblemet, som enligt ANWB är värre i år än under tiden före corona. Särskilt hårt överbelastade rutter inkluderar A12 mellan tyska gränsen och Arnhem och A27 från Utrecht till Breda. Maarten Neeskens, involverad i mobilitetsövergången, påpekade vikten av att arbeta hemifrån som ett hållbart alternativ till traditionell pendling. Coronakrisen fungerade tidigare som en "testplats", vilket han sa visade att arbete hemifrån verkligen kan bidra till att minska trafiktrycket.

Läs också  Blir du kungens nya kusk?

Under tiden gör många företag egna överenskommelser för att minska trafiktrycket, som att undvika fysiska möten före klockan 10.00 eller att göra upp scheman där hela team bara träffas specifika dagar. Detta väcker frågan om formell lagstiftning faktiskt är nödvändig, eller om marknaden kan reglera sig själv utan statlig inblandning.

omsorgsplikt

Arbetsgivarnas omsorgsplikt är fortfarande i full kraft, även när de arbetar hemifrån. Arbetsgivaren ska säkerställa goda och säkra arbetsförhållanden, ett ansvar som redan finns i gällande lagstiftning. Anställda uppmuntras att proaktivt diskutera med sina arbetsgivare om de vill ha anpassningar av sin arbetsplats eller arbetsförhållanden.

Allt detta leder till en komplex diskussion med många inblandade parter. Från regeringen och politiska partier till arbetsgivare och intresseorganisationer; De har alla sin egen vision om den bästa balansen mellan flexibilitet och reglering. Trots att lagförslaget inte gick igenom har temat att arbeta hemifrån utan tvekan inte försvunnit från den politiska och sociala agendan. 

Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post