Pitane bild

Firandet av Sinterklaas känner inga gränser när det gäller hjärtlighet och gästfrihet, vilket framgår av de planerade festligheterna den 18 november.

När de kalla novemberdagarna närmar sig blossar feststämningen upp: Sinterklaas förbereder sig för att glädja de låga länderna med sin årliga ankomst. Antwerpen förbereder sig för ett festligt välkomnande till den Helige Fadern den 18 november, där staden involverar inte bara barn utan även nationella tittare i festligheterna. Saint Nicholas anländer till Steenplein med ångbåt, en tradition som inte tappar sin historiska resonans, och tilltalar efteråt den förväntansfulla publiken från kommunhusets balkong.

I skuggan av den månghundraåriga Grote Markt samlas barn, med stöd av en mängd sidounderhållning, för en eftermiddag full av skoj. Programmet speglar firandets inkluderande anda: faciliteter för rullstolsburna och flamländska teckenspråkstolkar understryker tillgängligheten. Ankomsten och firandet är olika till sin natur, med levande musik och välkända figurer från barnvärlden som bidrar till stämningen.

Glädjen sträcker sig till Gorinchem, Nederländerna, där borgmästare Reinie Melissant har äran att välkomna Sinterklaas under den nationella ankomsten. Valet av Gorinchem som värdstad lägger till ett nytt kapitel till den historiska gobelängen av Sinterklaas-firandet. NTR tillhandahåller en nationell sändning, så att barn i hela Nederländerna kan bevittna detta spektakel. För barn markerar ankomsten det ögonblick då förväntan på julafton börjar: placeringen av skon.

(Texten fortsätter under bilden)
Staden Gorinchem vid floden Merwede,

Tre etapper som kommer att placeras utmed sträckan - på Tolsteeg, Grote Markt och Groenmarkt - kommer att fungera som centrala punkter för underhållning och samvaro, vilket kommer att göra atmosfären jämförbar med den under sommarfestivalen.

Gorinchem, en stad känd för sin historiska charm, har i år valts ut som värdstad för den nationella ankomsten av Sinterklaas. Förberedelserna är i full gång och det lovar att bli en dag som kommer att glädja både stora och små. Nedan följer en förklaring av programmet som äger rum lördagen den 18 november, en dag då Gorinchem för detta festliga tillfälle förvandlas till Bliekenstad.

Läs också  Antwerpen sätter kurs mot bättre rörlighet med en omfattande färjetrafik

Festen börjar på Buiten de Waterpoort, där Sinterklaas välkomnas exakt klockan 12. Inramningen för denna mottagning är en passande plats, med tanke på Waterpoorts historiska betydelse som en del av de gamla befästningarna. Mottagningen blir också startsignalen för en storslagen parad genom stadskärnan, där tomten får sällskap av ett kalejdoskop av lokala klubbar, föreningar och företag som ger kortegen en lokal touch.

Paradleden är noggrant planerad och kommer att ackompanjeras av en mängd musik och teater. Utöver paraden fortsätter festen med ett rikt program i staden. På olika platser, inklusive Grismarknaden, kan barn komma igång med Sinterklaas hantverksaktiviteter från kl. Musikalisk talang ges en scen i Rehobothkyrkan där ungdomssymfoniorkestern uppträder.

De officiella festligheterna är över klockan 15.00, men minnena kommer utan tvekan att bestå länge. Staden vidtar omfattande försiktighetsåtgärder för att säkerställa att evenemanget går smidigt. Stadskärnan kommer att stängas för trafik och parkeringen kommer att anpassas för att ta emot de förväntade 25.000 XNUMX besökare och tv-team som kommer att fånga händelsen.

(Texten fortsätter under bilden)
Antwerpen vid Schelde

Som förberedelse för jultomtens ankomst erbjuder Ketnet underhållning med föreställningar och underhållning på Grote Markt. Det stödjande programmet, som tillhandahålls av Kaatje, Viktor, Kamiel och De KetnetBand, garanterar en sprudlande atmosfär som börjar kl 13.

Antwerpen gör sig redo för en dag full av festligheter med ett varierat program som kommer att glädja unga och gamla. Ankomsten, som börjar när jultomten förtöjer sin ångbåt vid Steenplein exakt klockan 14, blir ett spektakel där staden lovar ett varmt välkomnande med en mångfald av karaktärer från Sinterklaas-historien.

Läs också  Antwerpen sätter kurs mot bättre rörlighet med en omfattande färjetrafik

Omgiven av sina medhjälpare och speciella gäster som Conchita, Ramon och Kneta Knieplaat kommer Sinterklaas att lysa upp Scheldtstränderna med sin ankomst. Den berömda Sankt Nikolaus och hans följe kommer att välkomnas av ingen mindre än Bart Peeters och Antwerpens borgmästare Bart De Wever, som kommer att välkomna Sankt Nikolaus officiellt.

Väl på land kommer tomten att eskorteras av en glad procession längs Ernest Van Dijckkaai och Suikerrui, varefter rutten kulminerar på Grote Markt. Det förväntas att Sinterklaas kommer att göra sitt framträdande i stadshuset klockan 14.45, där han kommer att tilltala den samlade folkmassan från balkongen. Denna höjdpunkt har varit en av de mest ikoniska ögonblicken under firandet i flera år.

(Texten fortsätter under bilden)

Vikten av ankomsten är stor för både värdstäderna och samhället; det ger en möjlighet att visa lokal stolthet och stärka nationell enhet. Men framför allt är och förblir det en högtid för alla barn.

Dessa evenemang är mer än en fest; de förankrar kulturarvet, rotat i urgamla traditioner som varje år ges en modern tolkning. Sinterklaas olika ankomstalternativ – allt från ångbåt till häst och vagn – speglar den kreativitet och anpassningsförmåga som håller denna tradition vid liv.

Relaterade artiklar:
Chiron
Utskriftsvänlig, PDF och e-post