Pitane bild

Samtidigt som förslaget tar sig igenom riksdagen och till statsrådet arbetar regeringen med en balans mellan innovation och reglering.

Den holländska regeringen vidtar åtgärder för att öka trafiksäkerheten och för att övervaka tillväxten av speciella mopeder genom att införa krav på registrering och registreringsskylt. Detta beslut, som fattats på förslag av minister Mark Harbers för infrastruktur och vattenförvaltning, kommer att ställa nya krav på ägare av fordon som BSO-bussen och självbalanserande mopeder, till exempel Segway, elskotern och stint. 

Detta kommer att förenkla åtskillnaden mellan tillåtna och otillåtna fordon, ett steg som enligt ministern är väsentligt för både säkerheten och efterlevnaden av reglerna på allmän väg. Det gick det avgående kabinettet med på i fredags. Den nya förordningen innebär att, förutom att nya specialmopeder kommer ut på marknaden, även nuvarande användare av de uppskattningsvis 5.000 XNUMX redan godkända fordonen omfattas av den nya lagstiftningen. De har ett år på sig att registrera sina fordon hos RDW. Tjänsten är redo att ta sig an denna uppgift och betonar att de förväntade siffrorna lätt kan bearbetas.

(Texten fortsätter under bilden)

”Vi ser fler och fler nya och innovativa fordon omkring oss. Endast några av dem har godkänts och kan användas på vägen. Om fordonen är lika till utseendet är det svårt att avgöra om det specifika fordonet har godkänts. Det tycker jag är oönskat, eftersom icke godkända fordon inte har visat sig vara tillräckligt säkra. Införandet av ett registreringsskyltskrav säkerställer att personer och poliser med en blick kan se om de får köra det här fordonet.”

Denna åtgärd speglar regeringens anpassningsbara politik mot den växande mångfalden i mobilitetslösningar. Med en kostnad på 18 euro per registrering och ett bidrag som täcker skillnaden från standardpriset framhåller ministeriet sitt engagemang för att minimera bördan för medborgarna och samtidigt maximera säkerheten.

Även om utformningen av registreringsskylten fortfarande är föremål för diskussion, med särskild uppmärksamhet på fordon där det finns begränsat med utrymme, är det tydligt att regeringen har åtagit sig att tydligt identifiera godkända fordon. Utöver de direkta fördelarna för säkerhet och tillsyn ger denna utveckling också möjlighet att bättre övervaka spridningen och användningen av speciella mopeder, vilket hjälper beslutsfattare att förutse och planera för trafikstockningar och dynamiken på cykelvägar.

Relaterade artiklar:
EVI.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post