Pitane bild

Europeiska flygbolag följer efterfrågan på tystare resor med policyer för endast vuxna.

Införandet av barnfria zoner på flyg från det europeiska flygbolaget Corendon har väckt upprördhet. Corendon är det första europeiska flygbolaget att erbjuda sådana zoner, efter exemplet från flera internationella flygbolag som AirAsia.

Corendon Airlines ansluter sig till raden av flygbolag som experimenterar med åldersbegränsade sittplatser. En lugn resa utan ljudet av gråtande bebisar eller skrikande barn verkar vara en utopi för vissa passagerare. Det turkiskt drivna flygbolaget Corendon Airlines verkar nu erbjuda en lösning genom att införa så kallade "Only Adult"-zoner på en av sina rutter.

barnfri zon

Dessa zoner är för resenärer som är sexton år och äldre och kommer att vara stängda fly mellan Amsterdam och den karibiska ön Curaçao kommer att erbjudas från november. Den barnfria zonen, som ligger längst fram på flygplanet, kan ta emot 93 passagerare. Denna sektion är separerad från resten av kabinen med väggar och gardiner. Mot en extra avgift på 45 € enkel resa kan passagerare boka en plats i denna zon. Dessutom finns det nio platser tillgängliga med extra benutrymme, för vilka 100 € extra måste betalas per flygning.

Planen, som nu rullas ut på flygningar mellan Amsterdam och Curaçao, syftar till att förbättra flygupplevelsen för passagerare över 16 år. Detta kommer efter att en undersökning publicerad av Newsweek fann att en majoritet av de 1.500 25 tillfrågade vuxna stöder konceptet med barnfria zoner. Resultaten visade att yngre vuxna mellan 34 och XNUMX år var särskilt positiva till segregerade sittplatser.

Flytten följer en serie virala videor och diskussioner på sociala medier som testar tålamodet hos passagerare med gråtande barn. Till exempel, en video på TikTok med en bakgrund av barnskrik ifrågasatte retoriskt förekomsten av flyg "endast vuxna" och förstärkte en incident som involverade en passagerare från Toronto Blue Jays. samtalet för tydliga regler angående barn ombord.

(Texten fortsätter under bilden)
Pitanblått

På den andra sidan av debatten finns uppfattningen att separata zoner kan orsaka fler problem än de löser. Barn är oförutsägbara och ljudisoleringen i en stuga är begränsad.

Vissa menar att skapa en mer familjevänlig miljö, med bekvämligheter som tidig ombordstigning, bilstolsassistans och underhållningsalternativ, skulle vara en bättre strategi för att möta behoven hos alla passagerare.

Enligt Atilay Uslu, grundare av Corendon, syftar den barnfria zonen till att möta behoven hos resenärer som letar efter extra vila under sin flygning. Uslu understryker att detta också gynnar föräldrar som reser med barn, eftersom de har mindre att oroa sig för att störa andra passagerare.

Även om vissa välkomnar den nya tjänsten finns det också motståndsröster på sociala medier. Vissa användare tycker att begreppet är "äckligt" och "konstigt". En användare av sociala medier noterade att det är tråkigt hur lite tolerans det ibland finns för barn i offentliga utrymmen, och kallade idén om en barnfri zon för en möjlig dystopisk förändring.

Tyst zon

Corendon är inte det enda flygbolaget som tar passagerarnas lugn och ro på allvar. AirAsia Scoot, ett lågprisflygbolag från Singapore, har "ScootinSilence"-kabinerna på sina 330 flyg, som också bara är tillgängliga för passagerare över tolv år.

Införandet av barnfria zoner tycks markera ett nytt kapitel i flygbranschen eftersom efterfrågan på personliga reseupplevelser ökar. Den resulterande debatten visar mångfalden av passagerarbehov och utmaningarna för flygbolagen att balansera komfort och inkludering.

Corendon

Lanseringen av direktvägen till Curaçao understryker Corendons engagemang för att utöka sitt nätverk på ön. Curaçaos minister för ekonomisk utveckling Ruisandro Cijntje, som också var närvarande vid avresan, talade om en "minnesvärd dag för Curaçao". Corendon flyger nu tre gånger i veckan mellan Amsterdam och Curaçao, vilket ger resenärer möjlighet att njuta av öns vackra stränder, pulserande kultur och gästfrihet. Från den 15 december utökas antalet flyg till fem gånger i veckan. 

Relaterade artiklar:
NS
Utskriftsvänlig, PDF och e-post