Pitane bild

Strejkande taxichaufförer på Eindhovens flygplats uttrycker sin frustration inte bara över den nya taxestrukturen utan även mot kollegor som väljer att fortsätta arbeta.

Missnöjet bland taxichaufförer på Eindhovens flygplats har redan nått en topp idag med en strejk som svar på en förändring i prispolicyn, kommunicerat av RVC Nederland BV via e-post. Detta bolag har reglerat tillträdet till flygplatsens taxikoncessionsremsa sedan februari 2022 och sköter tillhörande ekonomi. Ändringen innebär att chaufförer inte längre får reglera extra flygplatstillägg med kunden, en praxis som var vanlig fram till nu efter att ha betalat de sex euron för tillträde till taxistationen.

Konsekvenserna av strejken är märkbara, tom kö på ena sidan och ändå oförminskad ankomst och avgång av taxibilar som hämtar kunder. Strejkande taxichaufförer uttrycker sin frustration inte bara över den nya prisstrukturen utan även över kollegor som väljer att fortsätta arbeta. En av strejkarna sa: ”Vi strejkar idag och vet att vi inte har någon omsättning. Ändå måste vi göra detta för att säkra vår framtid.”

Medan Jan Waalen från Omroep Brabant också är med bland anfallarna berättelse försöker få tag i en talesperson som vill ställa upp framför kameran, tillfrågas våra egna journalister med frågan var deras lojalitet ligger, åtföljd av varningen: ”filma inte, är du för eller emot taxichaufförerna?”. Dessa incidenter understryker den spända atmosfären på flygplatsen, där strejkande och icke-strejkande slåss om sin version av vad som är rätt.

Läs också  Khadija Arib tar över rodret på Schiphol Social Council
(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - Eindhovens flygplats

"Om biljettpriserna inte justeras snabbt kommer fler åtgärder att följa och det finns till och med ett hot om en blockad av flygplatsen", förklarar en chaufför under protesten.

Ledningen för RVC, varken Henny Kamphorst, direktören/ägaren av företaget, eller företrädare för Eindhoven Airport har hittills velat kommentera situationen, enligt den lokala TV-kanalen. Denna tystnad underblåser oroligheterna och lämnar förare med fler frågor än svar. Konflikten som nu utspelar sig på Eindhovens flygplats är ett mikrokosmos av de bredare utmaningar taxibranschen står inför när det gäller att anpassa sig till nya regler och prisstrukturer, samtidigt som man försöker konkurrera på en föränderlig marknad.

Dagens strejk är en tydlig signal från taxichaufförerna till flygplatscheferna och det inblandade företaget att det finns en gräns för i vilken utsträckning de är villiga att se sina inkomster krympa. Det är en situation som taxibranschen kommer att följa noga då utfallet kan skapa prejudikat för hur sådana konflikter hanteras i framtiden.

RVC

Förra året valde Eindhoven Airport en öppen marknadsprincip där alla taxibolag kan delta registrera dig hos hanteraren för att komma åt flygplatsens ombordstigningsmarknad, hämta eller lämna rullstolsburna passagerare eller hämta passagerare från beställda turer. Enligt Jaap Verheijen – Manager Parking & Mobility services Eindhoven Airport, reglerar marknaden nu själva kvaliteten. Mystiska besök är också en del av kvalitetskontrollen. Passagerare kallas in, oanmälda, att använda taxitjänsterna på Eindhovens flygplats och att rapportera utförligt om detta till både RVC och flygplatsen.

Läs också  Viloperiod för lokalbefolkningen som upplever olägenheter från Eindhovens flygplats
Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post