Framtiden för vägprissättning i Nederländerna är fortfarande osäker, men vad som är säkert är att sättet vi beskattar rörlighet på kan förändras.

Nederländerna står inför ett avgörande beslut i sin mobilitetspolitik: införandet av vägavgifter. Konceptet att betala per kilometer, som syftar till att beskatta körning baserat på användning snarare än ägande, har splittrat holländsk politik och har blivit ett framträdande ämne i valdiskussioner efter regeringens fall.

ETT artikeln vid NOS, som i dag framkom från ekonomiredaktör Charlotte Klein, drar slutsatsen att ämnet vägavgifter, trots splittringarna, har blivit en oundviklig verklighet i holländsk politik och mobilitetsdiskussioner. De kommande åren kommer att vara avgörande för att bestämma kursen och konturerna av denna politik, där den slutliga utformningen kommer att ha en direkt inverkan på både holländarnas vardag och den nationella ekonomin.

Medan partier gillar CDA, BBB en NSC talar emot införandet av vägavgifter och pekar på den oproportionerliga börda detta skulle lägga på invånare på landsbygden, andra parter som t.ex. Vid 1 behovet av att ta hänsyn till medborgare med begränsad rörlighet. De SP och andra vänsterpartister framhåller den socialt orättvisa karaktären av att höja kostnaderna för medborgarna.

val

När valen närmar sig skiljer sig olika partiers positioner långt ifrån varandra. Diskussionen om vägavgifter går till kärnan i flera sociala utmaningar: ökad trafik, klimatförändringar och rättvisa beskattningar. Tanken bakom vägavgifter är enkel: ett skattesystem där bilägare betalar per tillryggalagd kilometer istället för ett fast belopp för att äga en bil. Detta skulle inte bara ersätta motorfordonsskatten utan även potentiellt inköpsskatt och bränsleskatter.

kameror för vägprissättning

Genomförbarheten av planerna ifrågasätts, inte bara på grund av de tekniska och integritetsmässiga konsekvenserna utan också på grund av de ekonomiska konsekvenserna för specifika befolkningsgrupper.

Förespråkarna, till övervägande del från vänster hörn av det politiska spektrumet, ser vägavgifter som ett sätt att minska trafikstockningar och förbättra luftkvaliteten. De föreslår ett system som tillämpar differentierade avgifter baserade på CO2-utsläpp, tid och plats, med rabatter för regioner där människor är mer beroende av bilen. Mobility Alliance, som består av 25 mobilitetsorganisationer inklusive ANWB och Bovag, beklagar att införandet av vägavgifter har förklarats kontroversiellt och betonar behovet av ett sådant system för att hålla Nederländerna tillgängligt och rent.

skatter

Behovet av ett nytt skattesystem understryks av de minskande intäkterna från punktskatter och moms på bränslen, i takt med att elfordon ökar. De nuvarande skatteintäkterna på nästan 7 miljarder euro från denna källa är under press, vilket leder till ett potentiellt "skatteklyfta" som regeringen måste åtgärda.

Denna divergens av åsikter och intressen visar frågans komplexitet och svårigheten att hitta en mellanväg som tar hänsyn till både ekonomiska och ekologiska hänsyn. Framtiden för vägprissättning i Nederländerna är fortfarande osäker, men vad som är säkert är att sättet vi beskattar rörlighet på kan förändras.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post