Pitane bild

Polisen verkar vara en viktig länk för att minska riskerna.

Den senaste tidens ökning av fatbikes, en typ av elcykel med märkbart feta däck, väcker oro för trafiksäkerheten. Dessa cyklar kan nå hastigheter jämförbara med mopeder och har blivit ett populärt val bland barn och tonåringar. Men med ökande popularitet och hastigheter kommer en ökad risk för olyckor, vilket leder till oro i städer som Amsterdam.

Skillnaden mellan vanliga elcyklar och fatbikes med högre effekt, som kan nå hastigheter på över 25 kilometer i timmen utan större trampansträngning, stör balansen på cykelvägar. Denna fara förvärras av det faktum att många av dessa cyklar är illegalt iscensatta, vilket till och med upphäver försäkringen i händelse av en olycka. Det faktum att även små barn deltar i detta riskbeteende, ofta utan full medvetenhet om farorna, ökar behovet av handling.

"Många unga, som så att säga kan cykla utan träningshjul, cyklar nu genom gatorna i 45 kilometer i timmen."

(Texten fortsätter under bilden)
cykelolycka

Medan Amsterdam och andra kommuner väntar på ett svar från ministern, fortsätter gatorna att bevittna ett föränderligt trafiklandskap som ber om uppdaterade regler och ansvarsfullt körbeteende.

Ökningen av olyckor på cykelvägar har lett till krav på hårdare efterlevnad. Polisen övervakar och utfärdar böter för att köra soppade eller olagliga elcyklar och fatbikes. I allvarliga fall beslagtas fordon. För att öka medvetenheten fokuserar arbetssättet också på information. Föräldrar och skolor spelar en avgörande roll i dessa informationskampanjer, som belyser riskerna med olagliga modifieringar av cyklar och uppmärksammar konsekvenserna av att åka på allmän väg.

Läs också  Endast 3 procent färre bilar framgår av utvärderingen av trafikexperimentet i Amsterdam

Trots diskussionen om obligatorisk hjälmanvändning för cyklister visar forskning att en sådan skyldighet kan ha en negativ effekt på cykelkulturen och folkhälsan. Amsterdam ser mer i att uppmuntra att bära hjälm på frivillig basis, med särskild uppmärksamhet på barn och äldre. Som en del av den fleråriga cykelsäkerhetsplanen förbereds kampanjer på nationell nivå för att främja användningen av cykelhjälmar.

Utöver information och verkställighet strävar kommunerna efter strukturella åtgärder. A kort till ministern, undertecknad av Amsterdam och tjugo andra kommuner, ber om en handlingsplan. Denna plan kan innehålla ett förbud mot försäljning av prestandauppsättningar och fastställande av en minimiålder för användning av elcykel.

Relaterade artiklar:
Curacao
Utskriftsvänlig, PDF och e-post